Κυριακή 02.10.2022 | Εορτάζουν: Κυπριανός, Κυπριανή, Ιουστίνη, Ιούστα, Γιούστα, Ιουστίνα, Γιουστίνα, Γιουστίνη

Καμπανάκι χτυπά η έκθεση της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ15.05.2019 | 5:44 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Καμπανάκια για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, τα χρέη των νοικοκυριών, τα προσκόμματα στην ανάπτυξη και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία χτυπά η ετήσια έκθεση 2019 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση που παρουσίασε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ.

«Έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια λιτότητας και οικονομικής προσαρμογής, η ελληνική οικονομία δεν εμφανίζει ακόμη ισχυρές ενδείξεις μετάβασης σε μια διατηρήσιμη επεκτατική δυναμική» επισημαίνει ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ.

Στην έκθεση καταγράφονται οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για τη διατηρισιμότητα της ανάπτυξης και της θετικής δυναμικής, δεδομένων και των αρνητικών εξελίξεων στη διεθνή οικονομία.

Προειδοποιεί δε ότι δεδομένης της εξάρτησης της δυναμικής της οικονομίας από την εγχώρια κατανάλωση, η χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών περιορίζει τις προσδοκίες αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.

Οι πολιτικές λιτότητας και υπερπλεονασμάτων έχουν επιβαρύνει σημαντικά το προσαρμοσμένο ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, το οποίο την περίοδο 2009-2017 σημείωσε πτώση 33,7%, διαταράσσοντας τη μακροοικονομική και τη χρηματοπιστωτική συνοχή της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας επισημαίνεται ότι παρά την αύξηση της απασχόλησης «η κατάσταση της αγοράς εργασίας σε όρους ποιότητας νέων θέσεων εργασίας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέχει από το να θεωρείται ικανοποιητική».

Ενδιαφέρουσα ήταν δε η επισήμανση του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργου Αργείτη, ότι η μείωση που έχει σημειώσει η ανεργία στην Ελλάδα, οφείλεται στη διαρροή νέων στο εξωτερικό, στην υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ και στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα, με επισφαλείς όμως σχέσεις απασχόλησης και χαμηλούς μισθούς.

Ακόμη, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ανέφερε ότι η σταθερή πορεία της οικονομίας αλλά και οι θετικοί ρυθμοί μεγέθυνσης δεν φαίνεται ότι θα ανατραπούν, ωστόσο αυτό δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τη θέση του κόσμου της εργασίας.

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά «την άμεση ανάγκη για μία σοβαρή δημόσια πολιτική συζήτηση για τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, τις θεσμικές της αδυναμίες και δυσλειτουργίες και την προοπτική οικοδόμησης ενός νέου, ισόρροπου και βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης