Τετάρτη 06.12.2023 | Εορτάζουν: Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ

«Καλάθι του νοικοκυριού»: «Ανεπαρκές», υποστηρίζουν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΕΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ14.10.2022 | 5:43 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Δεν ανταποκρίνεται στην αγανάκτηση που έχει προκαλέσει το κύμα ακρίβειας, η πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να διαμορφώσει ένα καλάθι του νοικοκυριού, αποτελούμενο από 31 κατηγορίες 50 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, στα οποία οι αυξήσεις θα είναι μηδενικές ή πολύ μικρές».

Αυτό εκτιμά σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ υπενθυμίζει ότι «ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο του 2022 αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 12%», με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να προέρχονται από την στέγαση (35,4%), όπου συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, και τις μεταφορές (14,2%).

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, «η πρωτογενής αιτία της ακρίβειας είναι η ενέργεια. Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας. Επομένως, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια πρέπει να τιθασευτούν οι τιμές που επιβάλλει το ολιγοπώλιο της ενέργειας».

Και τονίζει πως «όσο η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτους τους παρόχους ενέργειας, όπως συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα καλπάζουν».

Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει, ακόμη ότι με το «καλάθι της νοικοκυριού» δίνεται η «μάχη των εντυπώσεων» από την κυβέρνηση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης