Τρίτη 29.11.2022 | Εορτάζουν: Φαίδρα, Φαιδρούλα, Φαιδρίνα, Φιλούμενος, Φίλος, Φιλουμένη, Φιλομίνα, Φιλομίλα, Φιλομίλη, Φίλη

Καλάθι του νοικοκυριού: Πρεμιέρα στα ράφια των σούπερ μάρκετ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ01.11.2022 | 5:26 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε ισχύ τίθεται από την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, το «καλάθι του νοικοκυριού» μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το σήμα, με το οποίο θα επισημαίνονται τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Πρόκειται για 51 προϊόντα, τα οποία βάσει συμφωνίας κυβέρνησης – σούπερ μάρκετ, δεν θα ακριβαίνουν.

Η τελική λίστα, περιλαμβάνει τρόφιμα, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά, χαρτικά και γενικότερα είδη βασικής ανάγκης.

Κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ είναι υποχρεωμένη, να στείλει τον κατάλογο με τα προϊόντα που η ίδια θα επιλέξει για να γεμίσουν το «καλάθι» της, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης e-katanalotis. Προαιρετικά, δική τους λίστα μπορούν να διαμορφώσουν και οι μικρότερες αλυσίδες υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχίσουν να διαθέτουν «καλάθι του νοικοκυριού» έως το τέλος της εφαρμογής της πρωτοβουλίας, ήτοι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να επιλέξουν τουλάχιστον ένα προϊόν σε κάθε μία από τις 51 κατηγορίες – εάν επιθυμούν μπορούν και παραπάνω προϊόντα- το οποίο θα διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας. Αυτά μπορούν να είναι είτε επώνυμες μάρκες, είτε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Η λίστα των προϊόντων θα αλλάζει κάθε Τετάρτη τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ώστε σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο να εξασφαλιστεί η επάρκειά τους και να μην υπάρξουν φαινόμενα υπερ-αποθεματοποίησης από πλευράς καταναλωτών.

Παράλληλα, δημιουργείται και ειδικό site, το kalathi.mindev.gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν ποια προϊόντα εντάσσονται.

Οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν κάθε Τετάρτη έως τις 09:00 το πρωί τον κατάλογο των προϊόντων του καλαθιού στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις που δεν θα στέλνουν τον κατάλογο με τα προϊόντα ή θα τον στέλνουν ελλιπή, θα πληρώνουν πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης