Σάββατο 20.08.2022 | Εορτάζουν: Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα,Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το πρόγραμμα έργων του Δήμου Φαρκαδόνας

ΤΟΠΙΚΑ19.12.2018 | 6:13 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Η συζήτηση του προγράμματος εκτελεστέων έργων για το 2019, προκάλεσε αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο Φαρκαδόνας. Ποικίλες αντιπαραθέσεις θα ισχυριζόταν κανείς, που παρακολουθούσε την ειδική συνεδρίαση το βράδυ της Τρίτης.

Αρχικά με την έναρξη της συνεδρίασης, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την πικρία τους καθώς προσκλήθηκαν στη συνεδρίαση, χωρίς να λάβουν το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος. Τα πρώτα καυστικά σχόλια μεταφέρθηκαν από τον κ. Αποστόλη Θωμόπουλο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός να προσέρχονται οι δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς να τους έχει προσκομιστεί το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος. Την ίδια άποψη εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιάννης Στάμος, Γιάννης Γεωργολόπουλος, Βαγγέλης Ζαφείρης και Ελένη Στεργίου-Μπότη, ζητώντας να αναβληθεί η συνεδρίαση, ώστε να έχουν στα χέρια τους και να μελετήσουν το σχέδιο των τεχνικών έργων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους, όπως τους κ.κ. Γιώργο Μακρή, Βασίλη Αυγελή και Ανδρέα Παπαγεωργίου. Στην αίθουσα παρέμειναν 12 σύμβουλοι της συμπολίτευσης, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Δήμος Μανιώτης, ο οποίος και στην τοποθέτησή του επί των έργων εμφανίστηκε κάτι παραπάνω επικριτικός με το δήμαρχο κ. Θανάση Μεριβάκη, απαιτώντας να ανακληθεί το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και να διαμορφωθεί με έργα ουσίας.

 

Μιλώντας με ποσοστά

Με αριθμητική πράξη μηδέν από μηδέν… ίσον μηδέν παρομοίασε το απερχόμενο τεχνικό πρόγραμμα ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Δήμος Μανιώτης. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός με τη δημοτική Αρχή, αρκετά διαβασμένος σε σχέση με άλλους συναδέλφους του, σε θέσεις… κλειδιά του Δήμου, κάνοντας λόγο για έργα ανούσια και έργα βιτρίνας.

«Τι κάνατε δήμαρχε για την Ανάπτυξη της περιοχής; Από τα 55 έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκτελεστέων, τα 38 εξ αυτών και ποσοστό 69,09% προϋπήρχαν στην λίστα του 2018. Ποσοστό της τάξης του 30,9%, (17 στον αριθμό) αποτελούν έργα που χρηματοδοτήθηκαν από προγράμματα, υπουργεία και περιφέρεια ενώ μόλις 9, ποσοστό 16,36% είναι αυτού καθ’ αυτού καινούργια έργα. Κρίνω πως η πλειονότητα των έργων που μας φέρνεται πως ψήφιση είναι ανούσια, έργα βιτρίνας, χωρίς αναπτυξιακό περιεχόμενο», τόνισε ο κ. Μανιώτης και ήρθε να επιχειρηματολογήσει περεταίρω.

«Το αναπτυξιακό κομμάτι έχει εκλείψει από παρών πρόγραμμα, αλλά και τα προηγούμενα της θητείας σας, γιατί έργα όπως πλατείες, δρόμοι, πάρκα, είναι άχρηστα από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να τα χρησιμοποιήσουν. Και αναφερόμαστε σε ένα κεντρικό Δήμο ανάμεσα σε δύο αστικά κέντρα. Πραγματικά συμπεραίνω ότι υπάρχει έλλειψη αναπτυξιακής σκέψεις».

Ο κ. Μανιώτης ψήφισε ορισμένους κωδικούς έργων, τα οποία θεώρησε απολύτως αναγκαία για το Δήμο.

 

Συμφώνησε με Δ. Μανιώτη ο Η. Καραμάνος

Η τοποθέτηση του κ. Μανιώτη, βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Ηλία Καραμάνο.

Σύμφωνο ως προς το γεγονός ότι ο Δήμος θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή, όχι μόνο σε μια κατηγορία πολιτών, αλλά ευρύτερα. Να στρέψει την προσοχή σε έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, που θα κρατήσουν ή θα επιστρέψουν τη νεολαία το τόπο της.

«Ο Δήμος μας δεν είναι μόνο αγροτικός. Στο Δήμο μας ζουν νεολαίοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ελευθεροεπαγγελματίες, κτηνοτρόφοι κ.α. Μπράβο μας για τα έργα που υλοποιήσαμε αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί υστερούμε σε διάφορους τομείς. Σαφώς πρέπει να στηρίζουμε τον αγρότη αλλά θέλουμε και ανάπτυξη μέσω των κατάλληλων έργων που εκλείπουν από το πρόγραμμα. Πρέπει να κοιτάξουμε την νεολαία, να την στηρίξουμε, να παλέψουμε ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν στο τόπο τους», τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Καραμάνος.

 

«Καταφέραμε άθλο»

Για τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο έχει καταρτιστεί, σύμφωνα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται σ’ όλο το φάσμα του Δήμου Φαρκαδόνας, βάσει και των αιτημάτων που κατέθεσαν οι αιρετοί των χωριών και κάτοικοι, έκανε λόγο ο δήμαρχος Φαρκαδόνας. Εξήρε την προσπάθεια των υπαλλήλων του Δήμου, τονίζοντας ότι χωρίς αυτούς δεν θα προχωρούσαν οι μελέτες, έτσι ώστε να προχωρήσουν τα έργα.

«Αυτό που γίνεται στο Δήμο Φαρκαδόνας είναι ένας άθλος, καθώς καταφέραμε να συντάξουμε μελέτες και να δημοπρατήσουμε έργα ουσίας, έργα εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος.

Σε άλλο σημείο τόσο ο ίδιος, όσο και ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μέμηλας, προσπάθησαν να υπεραμυνθούν του έργου του Δήμου, φέρνοντας ως παραδείγματα έργα που αναπτύχτηκαν για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης