Πέμπτη 02.02.2023 | Εορτάζουν: Υπαπαντή, Μαρουλία, Μαρούλα, Ρούλα

Κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ και Αλβανίας Γαλλία και Ολλανδία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ23.06.2018 | 1:22 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τις σκληρές θέσεις τους κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ και Αλβανίας εξακολουθούν να διατηρούν η Γαλλία και η Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη Διάσκεψη Ασφαλείας της Ρόδου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κοινή επιστολή Γερμανίας – Γαλλίας – Ολλανδίας – Δανίας και Λουξεμβούργου που «έθεταν πρόβλημα για την ένταξη», μεταξύ άλλων, και της ΠΓΔΜ. «Ενδιάμεσα, οι τρεις από τις πέντε χώρες, δηλαδή το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία, αποχώρησαν από αυτή την ομάδα, δεν έχουν πια σκληρές αντιρρήσεις, μένει όμως η Ολλανδία και η Γαλλία», είπε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν και το βασικό «μενού» των συζητήσεών του με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι στη Ρόδο. Δηλαδή, οι λύσεις που θα μπορούσαν να βρεθούν, ώστε η Αλβανία να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι, παρά τα προβλήματα, Αθήνα και Τίρανα εργάζονται πυρετωδώς ώστε να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες, με βασικό σκόπελο την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι η Ν.Δ. έχει ήδη ζητήσει την κατάθεση εγγράφων για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθηνών – Τιράνων.

Τη Δευτέρα, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο, ο κ. Κοτζιάς θα έχει στείλει προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ τις δύο επιστολές με τις οποίες η Ελλάδα θα ενημερώσει ότι δεν αντιτίθεται στην υπό προϋποθέσεις ένταξη της ΠΓΔΜ στους δύο διεθνείς οργανισμούς. Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση περί ανταλλαγμάτων στο ονοματολογικό, έναντι του χρέους, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ενστάσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ. «Οι χώρες που –τάχα– μας πίεζαν για να μας σώσουν οικονομικά για να κάνουμε τη συμφωνία είναι οι χώρες που έχουν αντιρρήσεις αυτή τη στιγμή να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις τουρκικές εκλογές, επισημαίνοντας ότι πιθανή ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως είναι κακή εξέλιξη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τουλάχιστον ως αντιπολίτευση, θα έλεγα ότι τείνουν να είναι και χειρότερα από ό,τι ο κ. Ερντογάν», είπε ο κ. Κοτζιάς. Ωστόσο, διατήρησε τις επιφυλάξεις του για το αποτέλεσμα και στις βουλευτικές εκλογές. Διότι, όπως είπε, «αν δεν έχει μαζί του το Κοινοβούλιο, μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός τόνων, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Δεν θέλω να πω παραπέρα, θα περιμένουμε το αποτέλεσμα».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ