Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 04.11.2023
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Μειώνουν την κατανάλωση βασικών αγαθών για να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια. Δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις, ούτε έλαβαν αύξηση κατά το τελευταίο έτος. Δεν περιμένουν επίδομα τριετιών, ενώ δεν αμείβονται τις υπερωρίες τους όσοι εργάζονται υπερωριακά.
Πρόκειται για τον Έλληνα εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, έτσι όπως καταγράφεται στην έρευνα της εταιρίας Alco που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Κεντρικό στοιχείο που αναδεικνύει η έρευνα είναι η «ψήφος εμπιστοσύνης» των εργαζομένων στις κλαδικές συμβάσεις καθώς οκτώ στους δέκα εκτιμούν ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα προστατεύονται καλύτερα με τις κλαδικές συμβάσεις, έναντι του 9% που επιλέγει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Αυξήσεις μισθών
Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της έρευνας η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι είναι αναγκαίες οι άμεσες παρεμβάσεις για την αύξηση των μισθών και την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων.
Ταυτοχρόνως θεωρεί επιτακτική ανάγκη την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των κατώτατων αμοιβών και την ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ακρίβεια
Χαρακτηριστικά είναι τα εξής ευρήματα της έρευνας:
-Το 90% των εργαζομένων, δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας.
-Το 30% δεν διαθέτει αποταμιεύσεις ενώ το 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.
-Τέσσερις στους δέκα (43%) πιστεύουν ότι η αύξηση των μισθών είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου. Το 33% αναφέρει τη μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% τον έλεγχο τιμών.
-Έξι στους δέκα εργαζόμενους (ποσοστό 64%) δηλώνουν ότι δεν έλαβαν καμία αύξηση στο μισθό του εντός του 2023 και το 34% ότι έλαβε κάποια αύξηση. Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση, είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.
-Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους (52%) είναι απαισιόδοξοι και εκτιμούν ότι δεν θα λάβουν κάποια αύξηση στο μισθό τους από το ξεπάγωμα των τριετιών. Μολις το 26% θεωρεί ότι θα λάβει κάποια αύξηση ενώ το 22% επιλέγει την απάντηση «Δεν γνωρίζω», γεγονός που καταδεικνύει την σύγχυση που επικρατεί στους εργαζόμενους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
-Το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται πέραν του ωραρίου. Ωστόσο το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.
-Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, (ποσοστό 81%), θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματά τους προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση.