Σάββατο 02.12.2023 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του Δημοσίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25.10.2023 | 6:00 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, διευθύνοντων και εντεταλμένων συμβούλων σε φορείς του δημοσίου τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην κυβέρνηση).

Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς και η αξιολόγηση των διοικήσεων προκειμένου αν επιτυγχάνουν τους στόχους να μπορούν να αμείβονται περισσότερο και αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να αντικαθίστανται.

Οι προωθούμενες διατάξεις παρέμειναν στη διαβούλευση για δύο εβδομάδες και τα σχόλια που διατυπώθηκαν ελήφθησαν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Ενδεικτικά, επισημαίνεται η προσθήκη πρόβλεψης ώστε, κατά την ετήσια αξιολόγηση, ο υπουργός να λαμβάνει υπόψιν του και την αξιολόγηση των οργάνων διοίκησης από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων των νομικών προσώπων των οποίων προΐστανται.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Καθιερώνουμε έναν νέο τρόπο επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων για κρίσιμους φορείς του Δημοσίου, πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό, αποδοτικό, αντάξιο των απαιτήσεων της κοινωνίας και των πολιτών. Ανεβάζουμε τον πήχη, αυξάνουμε τις απαιτήσεις μας από τα στελέχη μας. Στόχος, η δημιουργία ενός κράτους που βάζει διαρκώς την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη στο επίκεντρο».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης