Παρασκευή 08.12.2023 | Εορτάζουν: Πατάπιος

Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17.10.2023 | 5:17 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Παράθυρο» για έκτακτες παροχές και το 2023 ανοίγει το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στις Βρυξέλες η κυβέρνηση. Παρά τις δυσκολίες και τις διεθνείς αντιξοότητες, τα στοιχεία που υπέβαλε στην Κομισιόν η Αθήνα δείχνουν ότι ίσως η ανάπτυξη είναι τελικά μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Σε συνδυασμό με τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για να βρει περίσσευμα για νέα μέτρα στήριξης ως το τέλος του έτους, το κείμενο του Προσχεδίου δείχνει ότι μπορεί σε ένα-δύο μήνες να υπάρξουν νέα περιθώρια για ανακοινώσεις παροχών από Προϋπολογισμό, πέραν όσων υπήρχαν ως τώρα.

Η προοπτική αυτή ενισχύεται και από την υψηλή αποδοτικότητα στις εισπράξεις φόρων, που σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του τρέχοντος Κρατικού Προϋπολογισμού ξεπέρασαν στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 3,156 δισ. ευρώ ή 7,5% τους στόχους που είχαν τεθεί πριν ένα χρόνο στον Προϋπολογισμό του 2023.

Το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ) προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου φέτος, αλλά και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους. Αν και τα έσοδα αυτά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες (λόγω φυσικών καταστροφών, ακρίβειας κλπ) η δυναμική αυτή δείχνει να συνεχίζεται και στους τελευταίους μήνες του έτους.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα τα καταφέρνει – και καλύτερα ίσως από το αναμενόμενο- μεταφέρει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο Λουξεμβούργο όπου διεξάγονται οι συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, όπου εξετάζονται η αποδοτικότητα των σχεδίων ανάπτυξης και ανθεκτικότητας, αλλά και οι συνέπειες των πολέμων σε Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις που απέστειλε στις Βρυξέλλες πάντως η Αθήνα, το Προσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη για φέτος και του χρόνου, αυξήσεις εισοδημάτων, αλλά και περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης