Κυριακή 22.05.2022 | Εορτάζουν: Αιμίλιος, Μίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλια, Κόδρος, Κόδρα

Κάθοδος στην Αθήνα για το νέο πανεπιστήμιο

ΤΟΠΙΚΑ03.10.2018 | 6:59 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Οι αντιδράσεις για την κατανομή των σχολών και των τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνεχίζονται. Μάλιστα πιο έντονα και αποφασιστικά. Δικαιολογημένα θα έλεγε κανείς μιας και ο νομός Τρικάλων στην «ενδοθεσσαλική μοιρασιά» είναι ο πιο αδικημένος.

Το δημοτικό συμβούλιο Τρικκαίών χθες το μεσημέρι ήρθε να ασχοληθεί εκ νέου με το ζήτημα μετά και την δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μετά από πολύωρη συζήτηση αποφασίστηκε η κάθοδος στην Αθήνα, η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και η επίδοση σχετικού ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

Η απόφαση αφορά σε ενεργότερη αντιμετώπιση του θέματος της κατανομής σχολών – τμημάτων και, όπως πρότεινε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, θα κινείται στους εξής άξονες, έκφραση δυσαρέσκειας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, έκφραση δυσαρέσκειας για το ότι δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν οι προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που με πλήθος υπομνημάτων – και ιδιοχείρως – υποβλήθηκαν στον υπουργό. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή θα αναφέρεται ότι η πρόταση για τη νέα αρχιτεκτονική που δημοσιοποιήθηκε, δεν θεράπευσε επί της ουσίας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και έδωσε την αίσθηση ότι πρόκειται για «συρραφή ενδοπανεπιστημιακών επιθυμιών και ευσεβών πόθων» ή άλλων συμφωνιών, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν.

-Ανάδειξη των βασικών πλεονεκτημάτων και δεδομένων, που αιτιολογούν την αύξηση του αριθμού των τμημάτων του νέου πανεπιστημίου στα Τρίκαλα (πρωτογενής τομέας, τουρισμός, τεχνολογία, αθλητισμός).

– Στην κάθοδο στην Αθήνα καλούνται να μετάσχουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και όλοι οι φορείς των Τρικάλων.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε επίσης ότι η κίνηση αυτή γίνεται καθώς το δημοτικό συμβούλιο ανέδειξε από νωρίς το ζήτημα, παρά τις επιμέρους διαφορές. Βεβαίως, στόχος είναι να γίνει ο διάλογος, ενώ αναγνώρισε ότι το κύριο βάρος είναι πλέον στην πλευρά των τρικαλινών βουλευτών.

Επίσης ο δήμαρχος Τρικκαίων στην εισήγησή του είχε αναφερθεί σε «αδικία», στο ότι «διαχρονικά τα Τρίκαλα ήταν ουραγοί σε κατανομή σχολών» και ότι προφανώς στόχος δεν είναι η ενοικίαση απλώς κάποιων διαμερισμάτων στους φοιτητές.

Έγινε συγκεκριμένη κατάθεση, συγκεκριμένων προτάσεων σε ένα νέο «οικοσύστημα» για την ανάπτυξη. Και έθεσε ως βασικούς πυλώνες αυτής της αναπτυξιακής πολιτικής και μέσω πανεπιστημιακών τμημάτων, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και την τεχνολογία.

Από την πλευρά των παρατάξεων, ο κ. Κατσιάνης ανέφερε ότι «η ιστορία έχει χαθεί» μιλώντας για κυβερνητικές ευθύνες.

«Ασχολείται το δημοτικό συμβούλιο και δεν συμμετέχει κάποιος τοπικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η κατανομή έγινε. Μετά από το σχέδιο νόμου συμπεραίνουμε ότι εις βάρος των Τρικάλων επωφελήθηκαν άλλες πόλεις», τόνισε ο κ. Κατσιάνης.

Ο κ. Καΐκης έθεσε θέματα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων με αυτό το «συμμάζεμα» στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών.

«Το κυρίαρχο για εμάς δεν είναι η χωραταξική κατανομή. Στο επίκεντρο πρέπει να μπει ο φοιτητής και ο γονιός και τα προβλήματα αυτών. Όλα αυτά τα χρόνια δεν δημιουργήσαμε επιδομές που θα βοηθούσαν πολλαπλά, όπως φοιτητικές εστίες , στο να μπορέσουμε να κρατήσουμε σχολές και να φέρουμε νέες», επεσήμανε ο κ. Καΐκης.

Ο κ. Παπαθανασίου μίλησε για αναγκαιότητα κεντρικού σχεδιασμού χωρίς κομματικά ή βουλευτικά κριτήρια, αλλά με ακαδημαϊκά.

«Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε σύγχυση. Αυτό που προέχει είναι να στοχεύσουμε στην εκπαίδευση που θα πατά σε επιστημονικές και ακαδημαϊκές ανάγκες», τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.

Ο κ. Μητσιούλης μίλησε για ανάγκη αντίστασης αλλά και εθνικού σχεδιασμού για τα ΑΕΙ.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε πολλά περιθώρια πλέον. Ωστόσο θεωρώ ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα ως πόλη κι ως νομός για να δημιουργήσουμε ένα άριστο πανεπιστήμιο», τόνισε ο κ. Μητσιούλης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάππας και ο κ. Παππάς μίλησαν για την ανάγκη πιο δυναμικών κινητοποιήσεων, σε σχέση με ένα απλό ψήφισμα, ενώ ο κ. Γκουγκουστάμος έθεσε ζητήματα αποδοχής πρότασης για δημιουργία οργάνου που θα εκπροσωπεί όλον τον νομό για σημαντικά ζητήματα, όπως το συγκεκριμένο. Σημειώνεται ότι οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» απέχουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης