Τρίτη 29.11.2022 | Εορτάζουν: Φαίδρα, Φαιδρούλα, Φαιδρίνα, Φιλούμενος, Φίλος, Φιλουμένη, Φιλομίνα, Φιλομίλα, Φιλομίλη, Φίλη

Κάτω απ’ την Πανσέληνο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ23.08.2018 | 1:34 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Αυγουστιάτικο φεγγάρι με εκδηλώσεις που μας γεμίζουν με ρομαντισμό και κλείνουν σιγά σιγά την αυλαία του καλοκαιριού σε Τρίκαλα και Καλαμπάκα. Tο Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη  διοργανώνουν τη γιορτή της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2018 την Κυριακή 26 Αυγούστου, και ώρα 21.00, στον περιβάλλοντα χώρο του Οθωμανικού Τεμένους Οσμάν Σαχ Τρικάλων (Κουρσούμ Τζαμί),  με την ξεχωριστή μουσική εκδήλωση «Τραγουδώντας για το φεγγάρι .. κοιτώντας τ’ άστρα».

Η φετινή μουσική εκδήλωση θα είναι μια παράσταση που αναζητά τον κοινό τόπο της αστρονομίας με την ποίηση και το τραγούδι. Η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, μονωδός και αστροφυσικός, και ο τραγουδιστής Ανδρέας Καρακότας,  θα ερμηνεύσουν τραγούδια εμπνευσμένα από τον νυχτερινό ουρανό, με συνοδεία του Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο και του Παύλου Παφρανίδη στο μπουζούκι. Ανάμεσα στα τραγούδια θα  ακουστούν στίχοι των Σεφέρη, Νερούδα, Γκάτσου, Μπωτλαίρ, Ρίτσου, Λόρκα κ.α., με παράλληλη προβολή αστρονομικών φαινομένων.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου την Κυριακή θα είναι μια συνομιλία ανάμεσα στη μουσική και την αστρονομία. Γιατί όπως έχει πει και ο Μάνος Χατζιδάκις: «…Με το τραγούδι μίλησαν οι άνθρωποι στα πουλιά και αυτά με τη σειρά τους στους ανθρώπους. Και μ’ ένα τραγούδι τελικά θα πούμε καλημέρα ένα πρωί σε άλλους πλανήτες.»

Στην Καλαμπάκα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΕΧΝΗΣ» γιορτάζει την φετινή Αυγουστιάτικη Πανσέληνο διοργανώνοντας δύο μουσικές συναυλίες υπό το φως του φεγγαριού.

Η μαγεία του φεγγαριού, λίγο πριν γίνει ολόγιομο, θα μας αγγίξει και θα μας χαρίσει μία αξέχαστη βραδιά, κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων, με τη συνοδεία παλιών γνωστών μελωδιών. «Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες», Παρασκευή 24 Αυγούστου και ώρα 20:30 στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου (έναντι ΓΕΛ Καλαμπάκας).

Παράλληλα, το τηλεσκόπιο της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας θα βρίσκεται εκεί, για να μας ταξιδέψει στις γειτονιές του σύμπαντος.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου και ώρα 21:00, πιστοί στην παράδοση ετών, γιορτάζουμε την «Αυγουστιάτικη Πανσέληνο».

Το συγκρότημα «Μελωδία» θα μας οδηγήσει με αξέχαστα ελληνικά τραγούδια σε φεγγαρόφωτα μουσικά μονοπάτια, στο Πάρκο της Θεόπετρας, κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού σπηλαίου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης