Τρίτη 05.12.2023 | Εορτάζουν: Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη

Και πάλι εκκαθάριση για 80.000 συνταξιούχους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ05.06.2018 | 4:32 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Έσπευσαν να υποβάλουν φέτος τη φορολογική τους δήλωση αλλά μετά το αλαλούμ με τις λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών που εκδόθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο θα δουν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Ο λόγος για περίπου 80.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, για τους οποίους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει άμεσα σε νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τους με βάση τις νέες διορθωμένες βεβαιώσεις που ανάρτησε το Γενικό Λογιστήριο.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν την εφορία τους προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για να διορθώσουν το λάθος που έγινε στις αποδοχές τους. Μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει τους συνταξιούχους για το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Το μπέρδεμα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων προκάλεσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τις λανθασμένες βεβαιώσεις συντάξεων που έχει αρχικά εκδώσει και με βάση αυτές είχαν προσυμπληρωθεί οι σχετικοί κωδικοί της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1).

Συγκεκριμένα, το ΓΛΚ είχε υπολογίσει λανθασμένα την επιστροφή των διαφορών εισφοράς υπέρ ασθένειας όχι στις πραγματικά καταβαλλόμενες συντάξεις αλλά πάνω σε πλασματικά ποσά. Το λάθος αυτό, εντοπίστηκε με καθυστέρηση και ενώ οι συνταξιούχοι είχαν ξεκινήσει ήδη να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Στη συνέχεια έγιναν οι διορθώσεις και το ΓΛΚ ανάρτησε νέες βεβαιώσεις αποδοχών για τους συνταξιούχους. Το πρόβλημα αυτό αφορά μόνο τους συνταξιούχους του Δημοσίου και όχι των άλλων ταμείων (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης