Πέμπτη 08.12.2022 | Εορτάζουν: Πατάπιος

Κεφαλοπόταμος: Μια όαση δροσιάς για όλους!

ΤΟΠΙΚΑ10.08.2018 | 5:22 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Όμορφες εικόνες της φύσης. Μαγικές εικόνες από μια περιοχή που βυθίζεται στα πλατάνια δίπλα στο Γοργογύρι. Εκεί θα συναντήσετε τον Κεφαλοπόταμο. Τα ορμητικά και καθαρά νερά του κατεβαίνουν από τις κορυφές του Κόζιακα και περνούν έξω από τα χωριά Γοργογύρι και Ξυλοπάροικο, στα Τρίκαλα.

Ένα μονοπάτι ξεκινά από το Γοργογύρι, συνεχίζει κατά μήκος του ποταμού και καταλήγει στις πηγές του διαμορφώθηκε πριν αρκετά χρόνια πλέον, αποτελεί πόλο έλξης το καλοκαίρι για όσους αναζητούν δροσιά και ανάπαυση, αλλά και μια υπέροχη διαδρομή για όσους αγαπούν την πεζοπορία και την επαφή με τη φύση.

Βιότοπους αποτελούν ο Κεφαλοπόταμος και το παρόχθιο δάσος Παλαιοκόπρι Λάκκα (3 χλμ. από το χωριό) καθώς και η πηγή Γαύρου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρα από το διαμορφωμένο μονοπάτι, τα τελευταία χρόνια γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την ανάδειξη των βοτάνων που συναντά κανείς στα δάση της περιοχής.

Ο Κεφαλοπόταμος του Γοργογυρίου πηγάζει από τον Κόζιακα γύρω στα 1500 μέτρα πάνω από το χωριό. Διασχίζει κατά μήκος όλο το χωριό, περνάει από το κέντρο του και συνεχίζει προς τον οικισμό Δίλοφο.

Κατά μήκος της διαδρομής από τις πηγές του μέχρι και το χωριό υπάρχει πλούσια παρόχθια βλάστηση άγριων πλατάνων ενώ στα νερά του – σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής – υπάρχουν ψάρια όπως μπριάνες, κέφαλοι και πλακίτσες.

Λίγο πριν το Δίλοφο ο Κεφαλοπόταμος του Γοργογυρίου ενώνεται με τον επίσης ονομαζόμενο Κεφαλοπόταμο του Ξυλοπάροικου και έτσι ενωμένα τα δύο ποτάμια περνάνε δίπλα από το Δίλοφο και στη συνέχεια χύνονται στον Πηνειό.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης