Κυριακή 24.09.2023 | Εορτάζουν: Θέκλα, Κόπρος, Κόπρις, Μυρσίνη, Μυρτώ, Μυρτιά, Μυρτιδιώτισσα, Μύρτα, Μυρσώ, Μέρσα, Αμερισούδα, Αμερσούδα, Αμέρσσα, Αμέρσα, Πέρσης, Περσεφόνη, Πέρσα, Πέρση

«Καιρός να σοβαρευτεί η Νέα Δημοκρατία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ09.06.2018 | 3:15 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να μην μιλάει για την ταμπακιέρα, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μπερδεύει τις γλώσσες που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ ως επίσημες για τις εργασίες του, με την επίσημα αναγνωρισμένη γλώσσα εκάστου κράτους-μέλους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Είναι η απάντηση που δίδει στη ΝΔ, η οποία με ανακοίνωσή της αντέκρουσε τα στοιχεία που αποκάλυψε προ ημερών, σε συνέντευξή του, ο υπουργός σχετικά με την ευθύνη της ΝΔ για την καθιέρωση της «μακεδονικής» γλώσσας της πΓΔΜ στον ΟΗΕ, και τα χαρακτήριζε ως «ανυπόστατα».

Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι, όχι μόνον δεν συναίνεσε ποτέ στον ισχυρισμό της πΓΔΜ ότι η γλώσσα της είναι τάχα η «μακεδονική», αλλά στις εν λόγω διασκέψεις του ΟΗΕ είχε αντιδράσει δύο φορές επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά το 2007 και το 2012, επισημαίνοντας ότι «οι επιφυλάξεις της μάλιστα, υπάρχουν επισήμως καταγεγραμμένες στις εκθέσεις των δύο αυτών διασκέψεων, κάτι που παραδόξως δεν συμβαίνει στην έκθεση της τελευταίας Διάσκεψης του ΟΗΕ (2017) στην οποία μετείχε εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Απαντώντας στα παραπάνω, αλλά και στα «δεδομένα» που παραθέτει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το γραφείο Τύπου του Ν. Κοτζιά καταλογίζει «πρωτόγνωρη επιπολαιότητα» στη ΝΔ, λέγοντας πως «τα επιχειρήματα που προβάλλει συνιστούν, αν μη τί άλλο, ομολογία της ότι η γλώσσα της γείτονος χώρας είναι πράγματι κατοχυρωμένη στον ΟΗΕ και μάλιστα στη διάρκεια δικών της διακυβερνήσεων». «Ειδάλλως, σε τί ακριβώς αντέδρασε το 2012 η τότε κυβέρνησή της» διερωτάται χαρακτηριστικά. Το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, μάλιστα, συνιστά στη Νέα Δημοκρατία «να κατανοήσει ότι δεν δικαιούται να παριστάνει τον ήρωα όταν, όπως ομολογεί η ίδια, η πρώτη αντίδραση της Ελλάδος έγινε 30 χρόνια μετά την αρχική συμπερίληψη της γλώσσας των γειτόνων ως «μακεδονικής» επί δικής της διακυβέρνησης στον επίσημο πίνακα του ΟΗΕ».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης