Τρίτη 27.02.2024 | Εορτάζουν: Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπιάδα, Νήσιος, Νήσης

Κινηματογραφική Λέσχη: Ελβετικό κωμικό δράμα για τον αγώνα των γυναικών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ07.12.2019 | 2:18 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με ένα κωμικό δράμα, που περιγράφει εύστοχα το ότι το 1971, ακόμη στην Ελβετία δεν ψήφιζαν οι γυναίκες(!), συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων. Η ταινία με τον αποτυχημένο μεταφραστικά ελληνικό τίτλο «Γυναίκες για όλα» (το έργο μεταφράζεται σε «Η Θεία Τάξη») προβάλλεται τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, και θίγει την ουσία των αλαλγών (ή των μη αλλαγών) στην κοινωνία.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Σε ένα συντηρητικό ορεινό χωριό της Ελβετίας μια νοικοκυρά αποφασίζει να στρατευτεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του 1971 για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Επίσημη υποβολή της Ελβετίας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Λαμβάνοντας αφορμή από το πραγματικό γεγονός της ψηφοφορίας για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1971 στην Ελβετία, η Βόλπε χρησιμοποιεί την πιεστική ατμόσφαιρα που υπάρχει πριν κάθε μεγάλη αλλαγή για να αφηγηθεί τελικά μια ανάλαφρη ιστορία που όμως μιλάει για μεγάλα πράγματα. Η φωνή της δεν είναι καταγγελτική, ούτε επιλέγει να κινηματογραφήσει τις ηρωίδες της με έντονο και γλαφυρό τρόπο, όμως η ματιά της φανερώνει χωρίς περιθώρια αμφιβολίας τόσο θαυμασμό όσο και πίστη στον αγώνα αυτών των γυναικών, ακόμα κι όταν τις παρατηρεί στο δικό τους «στίβο μάχης», εντός της συζυγικής εστίας.

Πηγή flix.gr

Info

– Τίτλος: Γυναίκες με τα Ολα τους (Die Gottliche Ordnung, The Divine Order – Η Θεία Τάξη)

– Σκηνοθεσία: Πέτρα Μπλοντίνα Βόλπε

– Σενάριο: Πέτρα Μπλοντίνα Βόλπε

– Πρωταγωνιστούν: Μαρί Λόιενμπεργκερ, Μαξιμίλιαν Σιμόνιτσεκ, Ρέιτσελ – Μπράουνσβάιγκ

– Χώρα: Ελβετία

– Γλώσσα: Γερμανικά

– Ετος: 2017

– Διάρκεια: 96΄

 

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης