Παρασκευή 23.04.2021 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Κρεμμυδοπαραγωγοί: Συνεχίζουν να παράγουν παρά τις δυσκολίες

ΤΟΠΙΚΑ31.08.2019 | 4:03 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Στο νομό Τρικάλων υπάρχει μία καλλιέργεια που εδώ και χρόνια επιμένει παραδοσιακά να σηματοδοτεί το μεράκι των παραγωγών της. Πρόκειται για την παραγωγή κρεμμυδιών στην περιοχή του Παλαιομονάστηρου (Μπελέτσι), που μέχρι και σήμερα, δίνεται μάχη να κρατηθεί ζωντανή απέναντι στα μεγαθήρια της διάθεσης αγροτικών προϊόντων.

Οι παραγωγοί κάνουν έναν αγώνα δρόμου για το κόστος της παραγωγής ενώ συνεχίζουν στη διατήρηση ενός ιδιαίτερου προϊόντος ως σήμα κατατεθέν μιας τοπικής κοινωνίας. Πέρυσι ήταν ίσως η χειρότερη χρονιά τους, ενώ φέτος τα πράγματα είναι μεν καλύτερα αλλά όχι και σωτήρια. Ωστόσο, οι παραγωγοί δεν εγκαταλείπουν μιας και πρόκειται για μια καλλιέργεια που περνά από γενιά σε γενιά και που όμως εάν δεν στηριχτεί θα σβήσει.

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς γιατί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων και η στήριξή της δεν είναι πολύπλευρη. Την ώρα που άλλα προϊόντα «τρέχουν» στις επιδοτήσεις, μια τοπική κοινωνία με έτοιμη ταυτότητα μένει εκτός στήριξης στην ουσία. Ζητούμενο λοιπόν να στραφεί η προσοχή και προς τα εκεί, σε ανθρώπους που μόχθησαν όχι μόνο για να ζήσουν αλλά και να κρατήσουν ζωντανούς τους καρπούς που τόσο αγαπά και φροντίζει η γη τους.

Και γιορτή!

Και φέτος, ο Σύλλογος Γυναικών Παλαιομοναστήρου, διοργανώνει την «Γιορτή Κρεμμυδιού». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8 το βράδυ με Χορωδία, χορευτικά συγκροτήματα και ζωντανή ορχήστρα αλλά και πλούσια εδέσματα με κορυφαίο το στιφάδο! Το βράδυ της Παρασκευής, μια όμορφη γιορτή για τα παιδιά έδωσε το δικό της στίγμα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop