Τρίτη 09.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Κρίνοντας το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΟΠΙΚΑ22.12.2018 | 2:17 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Σε  πέντε μήνες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο και, ουσιαστικά, να κρίνουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Κοινός παρανομαστής όλων των προβληματισμών είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και η σφοδρή σύγκρουση των ευρωσκεπτικιστών με τους ευρωπαϊστές, με φόντο τον λαϊκισμό σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία.

Σε αυτή λοιπόν την κομβική συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ένας ανοιχτός διάλογος που θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις, να καθορίσει στάσεις, αλλά και να κινητοποιήσει τους πολίτες προς την κάλπη. Αυτός ήταν και ο λόγος που χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση κατά την οποία Ευρωβουλευτές που έχουν δώσει το δικό τους στίγμα, συνομίλησαν με ένα ευρύ κοινό στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΝΑΝΤΙ, με απεύθυνση προς τη Θεσσαλική κοινωνία.

Από το βήμα της εκδήλωσης οι Ευρωβουλευτές κα Σοφία Σακοράφα καθώς και ο κ. Γιώργος Κύρτσος ανέπτυξαν τις θέσεις τους, ενώ η κα Εύα Καϊλή, παρουσίασε τη δική της θέση μέσω ψηφιακών μέσων δεδομένου ότι στάθηκε αδύνατη η παρουσία της στην εκδήλωση. Παρόντες φυσικά από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κ. Κ. Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης και ο κ. Ιωάννης Μπουτίνας ενώ τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Πολύζος.

Μπροστά λοιπόν, στις σημαντικότερες ευρωεκλογές, καθοριστικές για την πολιτική φυσιογνωμία της Ευρώπης αλλά και για την παρεμβατικότητα των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Για το λόγο αυτό όπως δήλωσε η κα Σοφία Σακοράφα, «Από τη στιγμή που στην Ευρώπη εφαρμόζονται πολιτικές σκληρές νεοφιλελεύθερες ακραίες που φτωχαίνουν και απαξιώνουν τους πολίτες, είναι γεγονός πως η ακροδεξιά, τα νεοφασιστικά και νεοναζιστικά κόμματα είναι αυτά που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και τα βλέπουμε σε κάποιες χώρες να συγκυβερνούν, σε κάποιες άλλες που δεν κυβερνούν είναι αυτά που καθορίζουν την ατζέντα. Απέναντι σε αυτό, το μόνο όπλο που μπορούμε να έχουμε ως πολίτες, σε μια διαδικασία που εγώ την θεωρώ κορυφαία, την οποία κάθε πολίτης θα πρέπει να κατανοήσει το μέγεθος της, και σε καμία περίπτωση να μην αφήσει καμία ψήφο να πάει χαμένη. Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να είμαστε στις κάλπες, να μην αντιμετωπίσουμε χαλαρά τις ευρωεκλογές αλλά με σοβαρότητα».

Για τη συμμετοχή της ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του DiEM, μέσα από το ΜΕΡΑ 25, ανέφερε ότι αναμένεται να «ταράξει τα νερά» στο ευρωκοινοβούλιο, μιας και είναι μια κίνηση με ενιαία στάση και θέσεις σε όλες τις χώρες απέναντι στα ζητήματα της Ευρώπης.

Ο κ. Γιώργος Κύρτσος ανέφερε «Σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα, διότι έχουμε την Ευρώπη με τα προβλήματα της και τις ευκαιρίες της, αλλά έχουμε και την Ευρώπη που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε, εφόσον εξασφαλίσουμε με τη συμμετοχή μας, την πολιτική κυριαρχία. Επομένως, χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητη, περισσότερο προσαρμοσμένη στις ανάγκες των χωρών που αντιμετωπίζουν ζητήματα και κυρίως θέλουμε μια Ευρώπη με συσχετισμό δυνάμεων που θα μας οδηγήσει στην περισσότερο Ευρώπη με στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων και με μεγαλύτερη στήριξη της Ελλάδας που έχει προβλήματα με τους νέου».

Στη σημασία της εκδήλωσης αναφέρθηκε και ο κ. Κώστας Αγοραστός «Στο πλαίσιο των ευρωεκλογών γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στο να συμμετέχουν, όσο το δυνατόν ευρωπαίοι πολίτες. Σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή, η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνει αυτή την εκδήλωση, διότι όσο περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα για εμάς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέλθουν και εκείνοι που είναι προβληματισμένοι και εκείνοι που έχουν διαφορετική άποψη. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τα όσα έχουν υλοποιηθεί στη Θεσσαλία, μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς λάβαμε 4 δις ευρώ που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης». Στην ίδια κατεύθυνση, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης «Σημαντική εκδήλωση η σημερινή, διότι από τις 23 έως τις 26 Μαϊου η Ευρώπη θα ψηφίσει και θα πρέπει να δώσουμε δύναμη στα πιστεύω μας, ώστε να έχουμε μια ισχυρή εκπροσώπηση».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης