Σάββατο 02.07.2022 | Εορτάζουν: Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία

Κρούσμα φυματίωσης στο Νοσοκομείο Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ21.01.2019 | 6:47 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Στην Πνευμονολογική Κλινική εισήχθη κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων με φυματίωση γεγονός που κινητοποίησε τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, καλώντας για εξετάσεις, υπαλλήλους του σωφρονιστικού ιδρύματος του νομού.

Το κρούσμα ωστόσο, όπως αναφέρει ο διοικητής του ΓΝΤ κ. Δημήτρης Παρθένης, δεν εμπνέει καμία ανησυχία με την έννοια της διασποράς. Θυμίζουμε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων λειτουργεί αδιαλείπτως ιατρείο για το σκοπό αυτό, που παρακολουθεί αρκετά περιστατικά και συμπολίτες μας, που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Κάθε χρόνο στη Θεσσαλία, εντοπίζονται δεκάδες κρούσματα φυματίωσης. Πολλές φορές, η επιστημονική κοινότητα συνδέει την φυματίωση με την οικονομική κατάσταση και την καταπόνηση των οργανισμών. Οι συμβουλές που απευθύνουν οι επιστήμονες, είναι να δίνεται η δέουσα βαρύτητα στον προληπτικό έλεγχο και κυρίως να ζητείται η συνδρομή του ιατρού όταν παρατηρείται απώλεια βάρους, βήχας και αιμόπτυση.

Η φυματίωση οφείλεται στον οξεάντοχο βάκιλλο του Koch (ή μυκοβακτηρίδιο φυματίωσης- M. tuberculosis). Μεταδίδεται με την εισπνοή σταγονιδίων από το βήχα ή φτέρνισμα πασχόντων από φυματίωση, συνήθως. Η εξέλιξη της λοίμωξης ευνοείται από τον υποσιτισμό, τον Σακχαρώδη Διαβήτη, τη χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών, καθώς και τη γενική καχεξία.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Αλλάζω συσκευή - Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή