Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Κτηματολόγιο: Έρχεται ρύθμιση για εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς πρόστιμο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ09.12.2022 | 5:29 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε παράταση της προθεσμίας, εντός της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο», χωρίς κανένα πρόστιμο, προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως αναφέρουν στον ot.gr καλά πληροφορημένες πηγές, η σχετική ρύθμιση αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα και θα προβλέπει παράταση έως και τις 31 Ιουλίου 2023.

Η προηγούμενη παράταση είχε δοθεί τον Ιούνιο του 2021, με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις να μπορούν να υποβάλλονται δίχως πρόστιμο έως το τέλος του 2022. Τότε ως αιτιολογία είχε προβληθεί η μακρά περίοδος αναστολής λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων, κατά την οποία οι πολίτες δεν μπορούσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Επιπλέον, η τροπολογία θα εισάγει και άλλες ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας «task force» εντός του «Ελληνικού Κτηματολογίου». Ουσιαστικά θα συσταθεί μια Διεύθυνση Ελέγχου και Καταχώρησης Πράξεων με 25 νομικούς, με πενταετή θητεία, οι οποίοι θα πρέπει να διακόψουν την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος.

Επίσης, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα προταθεί παράταση της προθεσμίας κατάργησης των υποθηκοφυλακείων, ενώ θα περιληφθεί και μια  νομοθετική πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ώστε να διευθετηθεί η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης σε πιλοτές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης