Κυριακή 09.05.2021 | Εορτάζουν: Χριστόφορος, Χριστοφόρης, Φόρης, Χριστόφης, Χριστοφία, Χριστοφίνα, Ησαΐας

Κτηματολόγιο: Παράταση σε τέσσερις περιοχές στα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ28.06.2018 | 2:12 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Κατά έξι μήνες παρατείνεται η προθεσμία οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών του Κτηματολογίου για τις περιοχές που έληγε η προθεσμία της διαδικασίας. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Για τις περιοχές αυτές είχε ήδη χορηγηθεί τρίμηνη παράταση, προς επίλυση διοικητικών δυσλειτουργιών.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, το απαιτούμενο διάστημα προς πλήρη εξομάλυνση της διαδικασίας και την κατοχύρωση της δημιουργίας ορθής και αξιόπιστης βάσης Κτηματολογίου.

Σε ότι αφορά στην περιοχή μας,, τέσσερις είναι οι περιοχές που εντάσσονται στην παράταση. Πρόκειται για την Αγία Κυριακή, Γλίνου, Πατουλιάς και Σερβωτών. Από αυτές είχαν λήξει ήδη οι προθεσμίες κατάθεσης εγγραφών στο κτηματολόγιο. Ωστόσο εντάσσονται σύμφωνα με την τροπολογία στη νέα προθεσμία.

Σε περίπτωση που δεν δινόταν η αντίστοιχη προθεσμία, τα ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί, θα έπρεπε να περιέλθουν στο δημόσιο ως αδήλωτα, όπως εξάλλου προβλέπει η νομοθεσία στο πλαίσιο της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999.

Όπου δηλαδή, συμπληρώνονταν 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων. Μάλιστα χανόταν οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο είτε αυτό αφορούσε ιδιώτες είτε και δημοτικές εκτάσεις. Πρόκειται για  ακίνητα όλων των κατηγοριών, αδόμητες εκτάσεις, ειδικά κτήρια, καταστήματα, διαμερίσματα, τα οποία επειδή δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο ή ακόμη και λόγω σφάλματος κατά την κτηματογράφηση έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop