Δευτέρα 15.08.2022 | Εορτάζουν: Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Τάκης, Πανίκος, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Νάγια, Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω,Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μάριος,Γεσθημανή, Ιεσθημανή, Θεοτόκης, Θεοτοκία, Μαριάντζελα, Μαρινέλα, Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα, Ηλιοστάλακτη, Ηλιοστάλακτη, Καθολική, Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια,Πρέσβεια, Πρεσβεία, Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά

«Κύκλος εν Κύκλω…» η μουσικοχορευτική παράσταση του Χορευτικού Ομίλου Τρικάλων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ28.06.2019 | 5:25 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την Κυριακή το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στην πόλη μας. Η κορυφαία μουσικοχορευτική παράσταση του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ‘’Κύκλος εν κύκλω’’.  ‘’Κύκλος.. πανάρχαιο σύμβολο της συνέχειας και της αιωνιότητας, σύμβολο της τελειότητας και της αρμονίας. Ο κύκλος ως κρυμμένο σύμβολο με πολλαπλά νοήματα συναντάται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι και τις επόμενες εθιμικές παραδόσεις της και φυσικά, αποτελεί το βασικό σχήμα του Ελληνικού Χορού.

Η έννοια Κύκλος εν Κύκλω  μαρτυρά  πως με κάποιον μαγικό τρόπο οι διάφοροι κύκλοι συνδέονται και αποτελούν το κέντρο ενός μεγάλου κύκλου που αγκαλιάζει σχεδόν τα πάντα. Ο κάθε κύκλος με τον συμβολισμό του ανήκει έτσι, μέσα σε έναν μεγαλύτερο κύκλο που τον περιβάλλει .Κάπως έτσι γίνεται και με τον κύκλο του χορού : Ο κύκλος του χορού βρίσκεται μέσα στον κύκλο του χρόνου και ο κύκλος του χρόνου βρίσκεται μέσα στον ευρύτερο κύκλο του μυστηρίου της ζωής.

Ο κύκλος του χορού ενώνει τα χέρια, τις ανάσες, ενώνει τους καημούς και τους πόθους μας.’’

Ο κύκλος της ζωής μέσα από τον κύκλο του χορού.

Ο κύκλος του χορού, στον κύκλο του μυστηρίου της ζωής. Μια ιδιότυπη και αντίστροφη πορεία θα παρουσιαστεί, ξεκινώντας από τον θάνατο, το μοιρολόι και τον αποχωρισμό και καταλήγοντας στον “Αθάνατο”. Σε εκείνον που δε σβήνει ποτέ – δεν πεθαίνει ποτέ από τη μνήμη μας. Έθιμα , χοροί , συμβολισμοί, παιχνίδια, τραγούδια, με πανάρχαιες ρίζες και νοήματα υψηλά, που η λαϊκή μας παράδοση έχει μεταφέρει με μαγικό τρόπο από γενιά σε γενιά, διαφυλάσσοντας έτσι θησαυρούς.

. Θα παρουσιαστούν ενότητες όπως ‘’Τα παραμύθια από γενιά σε γενιά’’ , ‘’Το σύμβολο του κύκλου στην ελληνική παράδοση και συγκεκριμένα στον Πόντο’’, ‘’Ο Θάνατος ως τέλος και ως αρχή στην ελληνική παράδοση’’, ‘’Ο θάνατος του Θεανθρώπου και η Ανάσταση’’, ‘’Χοροί και έθιμα για τον εξορκισμό του θανάτου’’, ‘’Ο κύκλος της Αποκριάς’’, ‘’Γάμος-σταθμός στον κύκλο της ζωής-το θαύμα της γέννησης’’, ‘’Εκείνοι που με τον ηρωισμό τους δεν φεύγουν ποτέ από την ζωή. Εκατό (100) χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων’’

Θα παρουσιαστούν χοροί από τον Πόντο στην έναρξη και το φινάλε, Καππαδοκίας, Δράμας, Κυκλάδων, Ηπείρου, Δυτικής Θράκης, Δωδεκανήσων κ.α. σε ιδέα και σκηνοθεσία Ραφαέλας Μάνου-Γκοργκόλη και Καλλιτεχνική επιμέλεια Μάνου Παναγιώτη και Μάνου Κάτιας-Νανάς.

Με τρεις ορχήστρες του Κώστα Βέρδη, του  Λευτέρη Ραφαηλίδη για τον Πόντο και των αδελφών Ζεδαμάνη για την Δράμα. Παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας

Θα παρουσιαστούν εκατοντάδες χορευτές με τις αντίστοιχες φορεσιές των περιοχών που θα παρουσιάσουν. Θα είναι άλλη μια μοναδική, ξεχωριστή μουσικοχορευτική παράσταση που μόνο ό ΧΟΤ έχει την εμπειρία, την γνώση και την δύναμη να παρουσιάσει.

Στην ενότητα της Ηπείρου συμμετέχει και ο Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Τρικάλων.

Η μουσικοχορευτική παράσταση ‘’Κύκλος εν κύκλω’’ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 30.6.19 & ώρα 9 μμ.  στο υπαίθριο θέατρο του φρουρίου της πόλης μας και είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων και αναμένεται εκατοντάδες συμπολιτών μας να γεμίσουν για άλλη μια φορά το υπαίθριο θέατρο και να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει ο όμιλος μας για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. H είσοδος είναι πέντε ευρώ και δωρεάν για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.Χορηγοί της εκδήλωσης είναι:  CAFÉ ESPRESSE PORTIOLI Μεγάλος Χορηγός, Χορηγοί: Flioukas Vision, Va Bene,  Themis Trikaliotis Αντρικό ντύσιμο, BAILA είδη χορού, IVY café,  ΑΣΣΟΣ Ταχυφαγείο,Vlachavas est.1991, Διαλεχτό, Ζαχαροπλαστεία Μέλισσα, Ένα και Κάτι, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων, Ταβέρνα ‘’Κατώγι’’, Μιχ. Παναγιώτου Τελετές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης