Δευτέρα 26.07.2021 | Εορτάζουν: Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν, Έρση, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια

«Κύκλος εν Κύκλω…» η μουσικοχορευτική παράσταση του Χορευτικού Ομίλου Τρικάλων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ16.07.2019 | 2:38 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μια σπουδαία μουσικοχορευτική παράσταση διοργάνωσε ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ την Κυριακή 30.6.19 στο υπαίθριο θέατρο  του Φρουρίου με τίτλο ‘’Κύκλος εν κύκλω’’. Μια παράσταση σταθμός από τις καλύτερες που έχει διοργανώσει ο ΧΟΤ και έχουν δει οι συμπολίτες μας. Ο Χ.Ο.Τ. βρίσκεται σε άλλο επίπεδο εδώ και χρόνια πραγματοποιώντας μοναδικές παραστάσεις με θέματα εμπνευσμένα από την παράδοση μας και τα παρουσιάζει με ιδιαίτερο τρόπο που παίρνει τις καλύτερες κριτικές ανθρώπων που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την παράδοση μας.

Ο κύκλος του χορού λοιπόν που ενώνει τα χέρια, τις ανάσες, ενώνει τους καημούς και τους πόθους μας.’’

Ο κύκλος της ζωής μέσα από τον κύκλο του χορού μια μουσικοχορευτική παράσταση σε ιδέα και σκηνοθεσία της Ραφαέλας Μάνου-Γκοργκόλη.

Στην αφήγηση ο εξαιρετικός ηθοποιός-συγγραφέας συμπολίτης μας  ο Κώστας Κρομμύδας.

Ο κύκλος του χορού, στον κύκλο του μυστηρίου της ζωής. Μια ιδιότυπη και αντίστροφη πορεία παρουσιάστηκε, ξεκινώντας από τον θάνατο, το μοιρολόι και τον αποχωρισμό και καταλήγοντας στον “Αθάνατο”. Σε εκείνον που δε σβήνει ποτέ – δεν πεθαίνει ποτέ από τη μνήμη μας. Έθιμα , χοροί , συμβολισμοί, παιχνίδια, τραγούδια, με πανάρχαιες ρίζες και νοήματα υψηλά, που η λαϊκή μας παράδοση έχει μεταφέρει με μαγικό τρόπο από γενιά σε γενιά, διαφυλάσσοντας έτσι θησαυρούς.

Παρουσιάστηκαν  ενότητες όπως ‘’Τα παραμύθια από γενιά σε γενιά’’ , ‘’Το σύμβολο του κύκλου στην ελληνική παράδοση και συγκεκριμένα στον Πόντο’’, ‘’Ο Θάνατος ως τέλος και ως αρχή στην ελληνική παράδοση’’, ‘’Ο θάνατος του Θεανθρώπου και η Ανάσταση’’, ‘’Χοροί και έθιμα για τον εξορκισμό του θανάτου’’, ‘’Ο κύκλος της Αποκριάς’’, ‘’Γάμος-σταθμός στον κύκλο της ζωής-το θαύμα της γέννησης’’, ‘’Εκείνοι που με τον ηρωισμό τους δεν φεύγουν ποτέ από την ζωή. Εκατό (100) χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων’’. Στην τελευταία ενότητα επικράτησε μεγάλη συγκίνηση πολλοί δάκρυσαν με τον τρόπο του αφιερώματος των εκατό χρόνων από την γενοκτονία των Ποντίων. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ χορευτικές ομάδες ενηλίκων  σχημάτισαν το 100.

Παρουσιάστηκαν  χοροί από τον Πόντο στην έναρξη και το φινάλε με εντυπωσιακό τρόπο και εκτέλεση, Καππαδοκίας, Δράμας με έθιμα Θεοφανείων, Κυκλάδων, Ηπείρου, Δυτικής Θράκης, Δωδεκανήσων κ.α. σε  Καλλιτεχνική επιμέλεια Μάνου Παναγιώτη και Μάνου Κάτιας-Νανάς.

Με τρεις ορχήστρες του Κώστα Βέρδη, του  Λευτέρη Ραφαηλίδη για τον Πόντο και των αδελφών Ζεδαμάνη για την Δράμα. Στην ενότητα της Ηπείρου συμμετείχε και ο Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Τρικάλων.

Η μουσικοχορευτική παράσταση ‘’Κύκλος εν κύκλω’’ ήταν  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων και την παρακολούθησαν εκατοντάδες συμπολιτών μας που γέμισαν  για άλλη μια φορά το υπαίθριο θέατρο παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στηρίζοντας έτσι  την προσπάθεια που κάνει ο όμιλος μας για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι:  CAFÉ ESPRESSE PORTIOLI Μεγάλος Χορηγός, Χορηγοί: Flioukas Vision, Va Bene,  Themis Trikaliotis Αντρικό ντύσιμο, BAILA είδη χορού, IVY café,  ΑΣΣΟΣ Ταχυφαγείο,Vlachavas est.1991, Διαλεχτό, Ζαχαροπλαστεία Μέλισσα, Ένα και Κάτι, Υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων, Ταβέρνα ‘’Κατώγι’’, Μιχ. Παναγιώτου Τελετές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop