Τετάρτη 04.08.2021 | Εορτάζουν: Μαξιμιλιανός, Ξακουστός, Εξακουστοδιανός, Εξακουστωδιανός, Εξακουστός, Ξακουστή

Κυνήγι ελέγχων για φορολογικές παραβάσεις στα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ24.07.2019 | 2:18 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Σε 24ωρο «κυνήγι» για τη μη έκδοση αποδείξεων σε καταστήματα και επιχειρήσεις των Τρικάλων επιδίδονται αρμόδια κλιμάκια των ελεγκτικών μηχανισμών.  Το τελευταίο διάστημα έγιναν δεκάδες έλεγχοι σε καταστήματα στην περιοχή και σε κάποια από αυτά επιβλήθηκε λουκέτο όπως προβλέπεται πλέον από τις σχετικές διατάξεις.  Αντίστοιχοι έλεγχοι βέβαια γίνονται σε όλο το νομό Τρικάλων.

Όπως σημειώνουν εφοριακοί που στελεχώνουν τα κλιμάκια των ελέγχων, σε περιοχές έχουν αναπτυχθεί διάφοροι μέθοδοι και υπάρχει ειδοποίηση μεταξύ των επαγγελματιών γεγονός το οποίο σημαίνει ότι από κει και μετά δεν μπορούν  να εντοπίσουν το σύνολο της παραβατικότητας. Αυτό από την άλλη βέβαια, σημαίνει ακόμη πιο αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.

Ήδη στην πόλη των Τρικάλων, κάποια μαγαζιά φέρουν τη χαρακτηριστική πινακίδα που δείχνουν ότι είναι κλειστά για φορολογικές παραβάσεις. Όπως επισημαίνεται πάντως, το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο εντατικοί στην κατεύθυνση αυτή.

Τα λουκέτα είναι 48ωρα αλλά μπορούν να φθάσουν έως και έναν μήνα στις  επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τον έλεγχο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα σε ιατρεία, κλινικές γηροκομεία. Εκεί οι ελεγκτές επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα από 1.000 – 5.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι φοροελεγκτές μπορούν να κλείσουν το κατάστημα ή την επιχείρηση:

  • Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναστέλλεται μέχρι 1 μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop