Σάββατο 20.08.2022 | Εορτάζουν: Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα,Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα

Κύπριοι μαθητές και καθηγητές στο 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης»

ΤΟΠΙΚΑ05.12.2018 | 5:16 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Από την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 μέχρι και το Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018 το σχολείο μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Πετράκη Κυπριανού Λάρνακας, με το οποίο συνεργάζεται στα πλαίσια του προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο», στο οποίο συμμετέχει κατά τη διετία 2017-2019.

Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με διετείς συμπράξεις σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι μαθητές και οι καθηγητές της Κύπρου έφτασαν στο σχολείο μας αργά το βράδυ της Τετάρτης. Εκεί τους περίμεναν οι μαθητές που τους φιλοξένησαν μαζί με τους γονείς τους. Την επόμενη μέρα το πρωί όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές Ελλάδας-Κύπρου, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για να ξεκινήσουμε την εκδρομούλα μας στα Μετέωρα και στην Ελάτη. Πρώτος σταθμός το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου. Στη συνέχεια, ανεβήκαμε τα σκαλάκια που οδηγούν στη Μονή του Ρουσάνου και θαυμάσαμε τη θέα. Οι μαθητές της Λάρνακας εντυπωσιάστηκαν από το υπέροχο τοπίο με τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων, όπου μας ξενάγησε η Θεολόγος του σχολείου μας κ. Αντωνούλα Γεωργία, την οποία ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρέθεσε.

Επόμενος προορισμός η χιονισμένη Ελάτη. Οι μαθητές της Κύπρου όχι μόνο μαγεύτηκαν από την ομορφιά των ορεινών χωριών των Τρικάλων, αλλά και ξετρελάθηκαν με το χιόνι, το οποίο δεν το βλέπουν σχεδόν ποτέ, λόγω του ζεστού κλίματος της Κύπρου. Τελευταία μας στάση, πριν την επιστροφή στα Τρίκαλα, η Πύλη και το γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα.

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος  Σεφέρης» υποδέχτηκε και ξενάγησε στο σχολείο τους Κύπριους μαθητές, την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Αγγέλη Ελένη και τη συνοδό καθηγήτρια κ. Πέτρη Δανιήλ. Στη συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση στην οποία οι Κύπριοι μαθητές παρουσίασαν την εργασία τους για την Αλυκή της Λάρνακας. Ο κ. Δημήτρης Γκολοβράντζας, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παρουσίασε το Μύλο του Ματσόπουλου στους καλεσμένους μας, προβάλλοντας τη «μεταμόρφωση» του Μύλου από εργοστάσιο-βιομηχανία του περασμένου αιώνα σε πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Οι παρουσιάσεις πλαισιώθηκαν με τραγούδια και χορούς. Όλοι μαζί τραγουδήσαμε το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» του Μίκη Θεοδωράκη μέσα σε κλίμα συγκίνησης και όλοι μαζί χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς. Μαθητές και καθηγητές του 4ου Γυμνασίου και του Γυμνασίου Πετράκη Κυπριανού Λάρνακας γίναμε μια μεγάλη παρέα, με τη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε γεύμα προς τιμή των καλεσμένων μας.

Επίσκεψη στα Τρίκαλα χωρίς ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης δεν θα ήταν ολοκληρωμένη. Το ρόλο του ξεναγού ανέλαβε ο Φιλόλογος του σχολείου μας και συγγραφέας Κώστας Μιχαλάκης, ο οποίος μας ξενάγησε στο Βαρούσι, στο Φρούριο, στο Ελληνιστικό Ασκληπιείο, στην κεντρική πλατεία, στην πεζογέφυρα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στο Μνημείο των πέντε Επονιτών. Έπειτα, διασχίζοντας την Απόλλωνος, το δρόμο με τις ομπρέλες που θυμίζει Ευρώπη και ενθουσίασε τους Κύπριους φίλους μας φτάσαμε στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και το Τζαμί του Οσμάν Σαχ. Κάπου εκεί ο κ. Μιχαλάκης μας αποχαιρέτησε, αφού πρώτα τον ευχαριστήσαμε για τις γνώσεις που μας μεταλαμπάδευσε, και μας ανέλαβε ο κ. Καραγιώργος ο οποίος μας υποδέχτηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη και μας μύησε στη ζωή και στο έργο του μεγάλου δημιουργού των Τρικάλων Βασίλη Τσιτσάνη. Τελευταίος σταθμός στη βόλτα μας στη χριστουγεννιάτικα στολισμένη πόλη των Τρικάλων ο Μύλος των Ξωτικών που ξετρέλανε μαθητές και μεγάλους!

Ο επίλογος της επίσκεψης των Κυπρίων φίλων μας στα Τρίκαλα γράφτηκε το Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, στο ΚΤΕΛ Τρικάλων μέσα σε κλίμα συγκίνησης, χαράς για τις όμορφες στιγμές που μοιραστήκαμε όλοι μαζί και λύπης για τον αποχωρισμό. Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνάντηση στη Λάρνακα, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τον Απρίλη!

Τέλος, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στη φιλοξενία της Κυπριακής αποστολής στα Τρίκαλα. Θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Τρικκαίων, στον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη, στο ΚΤΕΛ Τρικάλων, στο Γραφείο Γενικού Τουρισμού ΥΠΕΡTOYRS, στο Meat Hall ΚΑΛΛΙΑΓΡΑΣ, στα ζαχαροπλαστεία ΠΑΛΛΑΣ και ΜΕΛΙΣΣΑ, στο εργοστάσιο μπισκότων ΒΙΟΛΑΝΤΑ, στην εταιρεία αναψυκτικών ΚΛΙΑΦΑ, στο εργοστάσιο γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ, στην ταβέρνα ΙΑΝΘΟΣ στα Μανάβικα και την ταβέρνα ΘΡΑΚΑ στα Μεγάλα Καλύβια., στον κ. Δημήτριο Γκολοβράντζα, στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Αναμφισβήτητα, η συνεργασία και η συνδρομή όλου του Συλλόγου Διδασκόντων, των γονέων και μαθητών που φιλοξένησαν τους μαθητές της Κύπρου, καθώς και των καθηγητριών κ. Γουρζιώτη Κυριακής και κ. Παναγοπούλου Αθηνάς που συμμετέχουν στο Χρυσοπράσινο Φύλλο υπήρξε πολύτιμη.

Η Διευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος

Τσιοτινού Αθανασία

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης