Τρίτη 26.01.2021 | Εορτάζουν: Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης, Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα, Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια

Lehman Brothers + κορωναϊός= αναξιοπιστία…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ26.02.2020 | 5:35 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

 

Ήταν δέκα χρόνια πριν, για την ακρίβεια το 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers όταν  βγήκε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και διαβεβαίωσε την ελληνική κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα είναι πλήρως θωρακισμένη στην οικονομική κρίση που ξεκίνησε να σαρώνει τις διεθνείς χρηματαγορές.

Και τι δεν μας είπαν τότε…  Ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι εκτεθειμένη σε τοξικά ομόλογα.  Ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες.  Ότι η κρίση δεν θα περάσει τα ελληνικά σύνορα…

Αυτά και άλλα πολλά μας είπαν τότε με τα οποία θα γελούσαν και οι… πέτρες αν δεν ακολουθούσε, στη συνέχεια, η οδυνηρή περιπέτεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης που σάρωσε την ελληνική κοινωνία.

Οι συνειρμοί, αν και εν πρώτοις παρακινδυνευμένοι, τελικώς είναι αναπόφευκτοι όταν και τώρα τα κυβερνητικά στελέχη μας διαβεβαιώνουν πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα στον κορωναϊό, ο οποίος από χθες πέρασε τα σύνορα και βρίσκεται στη χώρα μας.

Σύμφωνοι. Δεν χρειάζεται πανικός.  Σύμφωνοι. Το επιστημονικό προσωπικό της χώρας είναι υψηλού επιπέδου.  Σύμφωνοι. Μιλάμε για δύο ανόμοια γεγονότα.

Υπάρχει όμως ένας κοινός παρονομαστής που είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην αποτελεσματικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Και επειδή ο κορωναϊός είναι πλέον εδώ δοκιμάζοντας τις αντοχές της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας (ήδη διακεκριμένοι αναλυτές βλέπουν παγκόσμια ύφεση που είναι βέβαιο ότι θα απειλήσει την εύθραυστη ελληνική οικονομία), αυτό που χρειάζεται δεν είναι αφελείς δηλώσεις και διαβεβαιώσεις ότι κάτι όντως γίνεται. Αυτό που χρειάζεται είναι ο σχεδιασμός, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ Nature Spot e-shop