Παρασκευή 03.02.2023 | Εορτάζουν: Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη

Λέσχη Αφήγησης Ιστοριών της Προφορικής Παράδοσης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ13.01.2020 | 4:25 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Καλή Χρονιά με Υγεία, Αγάπη, Χαρά και Δημιουργία! Συνεχίζεται στα Τρίκαλα, η Λέσχη Αφήγησης «Ήτανε μια φορά…» που γίνεται τη δεύτερη Τρίτη του μήνα από τον Οκτώβριο 2019 μέχρι τον Μάρτιο 2020. Πρόκειται για δράση η οποία δίνει την ευκαιρία, σε όποιον επιθυμεί, να πει ή να ακούσει ιστορίες της προφορικής παράδοσης, ιστορίες που συντρόφευαν από παλιά τον άνθρωπο και έφτασαν στις μέρες μας από στόμα σε στόμα, ικανοποιώντας την ανάγκη του ανθρώπου να τις «επισκέπτεται» όταν αποζητά το ταξίδεμά τους.

Την Τρίτη, λοιπόν, 14 Ιανουαρίου 2020, στις 9:00 το βράδυ, θα είμαστε στη Σουίτα Art Cafe, (Στρατηγού Σαράφη 18 Τρίκαλα, Τηλ: 2431 020676) όπου θα πούμε και θα ακούσουμε ιστορίες που ταξίδευαν πολύ καιρό προτού γίνουν λόγος δικός μας.

Οι αφηγήσεις αρχίζουν μισή ώρα, σχεδόν, μετά την αναγραφόμενη ώρα προσέλευσης, προκειμένου να δηλώνονται οι συμμετοχές. Η διάρκεια κάθε αφήγησης καλό είναι να μην ξεπερνάει τα 10-15 λεπτά περίπου, ενώ η διάρκεια όλων συνολικά των αφηγήσεων της βραδιάς δεν θα ξεπερνάει τη μία ώρα.

Επισημαίνεται ότι η παρουσία κάποιου στη Λέσχη Αφήγησης δεν σηματοδοτεί και την υποχρέωσή του να αφηγηθεί. Μπορεί κανείς να έρθει μόνο για να ακούσει τις ιστορίες που θα αφηγηθούν οι άλλοι.

Η μόνη υποχρέωση, όποιου θελήσει, τελικά, να αφηγηθεί κάτι, είναι να επιλέξει μια ιστορία που φτιάχτηκε για να την αφηγηθούν και όχι για να τη διαβάσουν. Μια ιστορία που υφάνθηκε κάπου, κάποτε, από κάποιον, άγνωστο συνήθως, άνθρωπο και η οποία σμιλεύτηκε από ψυχές πολλές και από τα στόματα όσων την άκουσαν και ένιωσαν την ανάγκη να την παραδώσουν στους επόμενους.

Εξαιρούνται, λοιπόν, από τη βραδιά αυτή η ανάγνωση, δραματοποίηση κλπ λογοτεχνικών κειμένων, καθώς καιη αφήγηση βιωματικών ιστοριών, και ιστορικών γεγονότων.

Έτσι, όποιος έχει κάποιο παραμύθι, κάποιο μύθο, μια παράδοση, ένα θρύλο, μια ιστορία για μια φράση που όλοι χρησιμοποιούμε κλπ, μπορεί να έρθει και να τη μοιραστεί μαζί μας αυτά τα βράδια στη Σουίτα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη (μοναδική επιβάρυνση ότι παραγγείλετε).

οργάνωση-συντονισμός: Μαρία Κατσανούλη

Προγραμματισμένες Συναντήσεις: 2020: 14/1, 11/2, 10/3.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ