Παρασκευή 12.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Λιγνίτης: Επιστροφή για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ13.07.2022 | 6:23 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σχέδιο για τη μέγιστη αξιοποίηση του λιγνίτη ώστε να ανέβει η συμμετοχή του στο μείγμα καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή και να περιοριστεί η χρήση του πανάκριβου φυσικού αερίου προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το εγχώριο «βρώμικο» καύσιμο, που με βάση τον αρχικό προγραμματισμό της ΔΕΗ θα αποτελούσε παρελθόν από το 2023, επιστρατεύεται όχι μόνο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας αλλά και για τον περιορισμό των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς διαπιστώνεται ότι η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τον Πούτιν θα συνεχιστεί επί μακρόν και η διαχείριση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές θα γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Σε συνέχεια της απόφασης για αύξηση της παραγωγής των ορυχείων σε ποσοστό 50% που δρομολογήθηκε στις αρχές Απριλίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έδωσε κατευθύνσεις στη ΔΕΗ για αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στο 17%-20% από 5% πέρυσι. Μέσα στις πρώτες 12 ημέρες του Ιουλίου η συμμετοχή του λιγνίτη έχει αυξηθεί στο 16,3%, ενώ στα υψηλά επίπεδα του 48,6% παραμένει η συμμετοχή του φυσικού αερίου, η οποία μάλιστα χθες με τιμή στα 183 ευρώ/MWh έφτασε στο 62% και σήμερα με τιμή πάνω από τα 171 ευρώ/MWh στο 67%. Τα στοιχεία από μόνα τους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ορθότητας της απόφασης για ενεργότερη συμμετοχή του λιγνίτη. Αλλωστε, όλες οι χώρες της Ευρώπης στρέφονται στον άνθρακα για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Αυτό που μένει να φανεί είναι το κατά πόσον είναι εφικτή και σε τι χρονικό ορίζοντα μπορεί να υλοποιηθεί.

Στην πράξη μιλάμε για τετραπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής και συνεχή λειτουργία των επτά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (πέντε του Αγ. Δημητρίου, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) σε καθημερινή βάση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης