Τρίτη 16.07.2024 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Μ. Κοντοτόλη: Κινδυνεύει το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου εξαιτίας των κυβερνητικών εμμονών

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ09.07.2024 | 4:14 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των Βουλευτών του, Χρήστου Γιαννούλη, Μαρίνας Κοντοτόλη και Κατερίνας Νοτοπούλου, τη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου, εξαιτίας των διαχειριστικών προβλημάτων που προκάλεσε η κατάργηση του νομικού προσώπου από την κυβέρνηση το 2022 και της εγκατάλειψής του μετά τις πλημμύρες Daniel το 2023.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, κατέθεσαν σήμερα 13 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες αποκατάστασης των καταστροφών του πανεπιστημιακού δάσους Περτουλίου έχουν προβεί, αν έχουν λυθεί τα γραφειοκρατικά κωλύματα που δημιούργησε η κυβέρνηση, πότε θα φιλοξενηθούν οι φοιτητές για την πρακτική τους άσκηση, αν έχει γίνει αξιολόγηση των επιπτώσεων από τη διακοπή των ερευνητικών προγραμμάτων κι αν σκοπεύει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το επιζήμιο άρθρο 296 του Ν. 4957/2022.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι μετά την αιφνιδιαστική κατάργηση των νομικών προσώπων στα πανεπιστημιακά δάση, Ταξιάρχη Χαλκιδικής και Περτουλίου Τρικάλων, σε συνδυασμό με τις καταστροφές από τον Daniel, δημιουργήθηκε μία σειρά σοβαρών προβλημάτων τόσο στα πανεπιστημιακά δάση, όσο και στους ανθρώπους που συνδέονταν άρρηκτα με αυτά.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι επισημάνσεις μας επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο και σήμερα, όπως τονίζει και το παράστημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, το δάσος του Περτουλίου αφενός κινδυνεύει από τις δασικές πυρκαγιές και από ασθένειες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αφετέρου η εγκατάλειψή του θέτει εν αμφιβόλω την πρακτική άσκηση των φοιτητών του ΑΠΘ.

Συνακόλουθα, οι γύρω οικισμοί και οι κάτοικοι του Περτουλίου, η οικονομία των οποίων συνδέονταν άρρηκτα με τη ζωή πανεπιστημιακού δάσους, γνωρίζουν την εγκατάλειψη και την ερημοποίηση του τόπου τους.

Παράλληλα ο φόβος και η ανησυχία τους για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και ανεξέλεγκτων επιπτώσεων από το κατεστραμμένο δάσος εντείνονται.

Ζητούνται, επομένως, άμεσες κυβερνητικές απαντήσεις, κυρίως, όμως, ενέργειες που θα σώσουν ό,τι σώζεται από τα πανεπιστημιακά δάση μας, τώρα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης