Παρασκευή 19.04.2024 | Εορτάζουν: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Μάγευσε η Μουσικοφιλολογική εκδήλωση του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και του Δήμου Τρικκαίων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ23.03.2024 | 10:35 πμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Μουσικοφιλολογική εκδήλωση με τίτλο «Μουσική και Ποίηση», την οποία συνδιοργάνωσαν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και η Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων προχθές το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Μύλο Ματσόπουλου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.
Στην αρχή η ταμίας του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Παρασκευή Λάππα-Πουλιανίτη στον χαιρετισμό της καλωσόρισε το κοινό και αναφέρθηκε στις μουσικοφιλολογικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ήδη από το 1987, όταν τίμησε με το πρώτο «Βραβείο Φιλίας Τρικάλων» τον μεγάλο Τρικαλινό ποιητή Νίκο Παππά, καθώς και τις ποιητικές βραδιές που διοργάνωσε πολλές φορές.
Εν συνεχεία ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό αναφερόμενος στην σημασία της εκδηλώσεως.
Κατόπιν γενική γραμματέας του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Ελένη Τζαβέλλα προέβη σε μια μεστή σύντομη εισήγηση με θέμα: «Η ποίηση στη ζωή μας» και αναφέρθηκε στο ιστορικό της καθιερώσεως, με ελληνική πρωτοβουλία, και του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης», στην συμβολή των δύο μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και νεώτερων συνεχιστών του έργου τους, οι οποίοι με την μελοποίηση ποιημάτων διακεκριμένων ποιητών μας, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου και άλλων, έφεραν την ποίηση κοντά στο ευρύ κοινό. Όπως ανέφερε, «μέσα από την μελοποίηση των ποιημάτων και την ενορχήστρωση με λαϊκά όργανα, δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε όλοι μας πτυχές της ποίησης που δεν ξέραμε, ήρθαμε κοντά και αγαπήσαμε με έναν νέο τρόπο την ποίηση, τρόπο διαφορετικό από την δασκαλοκεντρική λογοτεχνία του σχολείου ή την δυσκολία αντίληψης του “Τι εννοεί ο ποιητής;” Η μουσική και η ποίηση απέκτησαν άλλο νόημα και χάραξαν νέα μονοπάτια στις καρδιές των ακροατών, με τα γνωστότερα ποιήματα και τους πολυσήμαντους ποιητές μας να δοξάζονται ως στιχουργοί πλέον στα πιο έντονα, ονειρικά και σημαντικά τραγούδια της εποχή μας».
Εν συνεχεία, στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων υπό την διεύθυνση της μαέστρου Ελένης Ζιάκα ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Εγγονοπούλου, Μάνου Ελευθερίου, Οδυσσέα Ελύτη, και Γιώργου Σεφέρη. Οι ηθοποιοί του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων Αντονέλλα Χήρα και Βάσω Γκουγκαρά απήγγειλαν με εξαιρετική παραστατικότητα ποιήματα των Οδυσσέα Ελύτη, Ηλία Κεφάλα, Ρίτας Μπούμη-Παπά, Κωστή Παλαμά, Νίκου Παππά, Γιάννη Ρίτσου και Γιώργου Σεφέρη. Στο πιάνο έπαιξε η Ευαγγελία Αργυροπούλου και στο τουμπερλέκι ο Πολέμαχος Πασχαλίδης.
Η εκδήλωση έκλεισε με μία σύντομη αναφορά στην ποίηση από τον Τρικαλινό ποιητή Ηλία Κεφάλα και το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, που απόλαυσε με την ψυχή του την εξαιρετική αυτή εκδήλωση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης