Σάββατο 13.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων

Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία 2019

ΤΟΠΙΚΑ20.03.2019 | 2:56 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της πόλης μας στους Μαραθώνιους Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία του 2017 και 2018, στα Τρίκαλα γιορτάσαμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας και πήραμε μέρος για 3η συνεχόμενη χρονιά στην όμορφη αυτή εκδήλωση, με μία ημέρα αφιερωμένη στην παλαιότερη μορφή της τέχνης του λόγου, την ποίηση.

Έτσι, τo περασμένο Σάββατο, 16 Μάρτη, από τις 11 το πρωί και για αρκετές ώρες, ταυτόχρονα σε 25 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, μικροί και μεγάλοι … τρέξαμε… με περισσή χαρά στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας και εκδηλώνοντας την αγάπη μας για τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό των γαλλόφωνων λαών μέσα από πολυποίκιλα αναγνώσματα.

Στα Τρίκαλα, τιμώντας παράλληλα και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, προσθέσαμε έναν κρίκο στην αλυσίδα των πόλεων που συμμετείχαν και “τρέξαμε” στον Μαραθώνιο με όχημα την ποίηση, σε ένα ταξίδι πλούσιων συναισθημάτων, δίνοντας την σκυτάλη οι μικροί αναγνώστες στους μεγαλύτερους και αντιστρόφως.

Φωνές παιδικές, εφήβων, ώριμες, μέσα από συχνότητες διαφορετικές και στίχους ποιητών αγαπημένων, της σύγχρονης αλλά και παλαιότερων εποχών, πλημμύρισαν τον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη και αποτέλεσαν τα συστατικά της επιτυχίας του Μαραθώνιου Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία 2019, στα Τρίκαλα.

«Οι ποιητές είναι άνθρωποι που μπορούν ακόμα να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού» σύμφωνα με τον Γάλλο συγγραφέα Alphonse Daudet (Αλφόνς Ντοντέ), κι εμείς μέσα από τα μάτια των παιδιών και τις απαγγελίες τους ανοίξαμε ένα παράθυρο στον κόσμο της ποίησης και γι’αυτό θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας και τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά ιδιαίτερα στους πολυάριθμους μαθητές, στους γονείς τους και στους καθηγητές τους που εργάστηκαν για να τους προετοιμάσουν.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στον Δήμο Τρικκαίων και τους υπεύθυνους του Κέντρου Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη για τη συνεργασία, τη φιλοξενία και την αμέριστη υποστήριξή τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Αντιπρόεδρο του Μουσείου κ. Βασιλένα Μητσιάδη που μας τίμησε με την παρουσία της και με απαγγελία ποιήματος καθώς και τον Διευθυντή του, κ. Στέλιο Καραγιώργο ο οποίος, ακούραστος όπως πάντα, ήταν εκεί για εμάς τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής  Επιτροπής των Μαραθωνίων Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία για την υπέροχη αυτή πρωτοβουλία και τον άψογο συντονισμό!

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ευαγγελία Σύρρου

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης