Σάββατο 18.05.2024 | Εορτάζουν: Ιούλιος, Ιουλία, Ιουλιανή, Ιουλίτσα, Γιουλία, Γιούλα, Γιουλίτσα, Τζούλια, Γιούλη, Γαλάτεια, Γαλατία, Φαεινός, Φαεινή

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Μαθήματα ορθοφωνία και φωνητικής στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ08.04.2024 | 5:34 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι.Μ. Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης ο γνωστός τραγουδιστής, μουσικολόγος και ιεροψάλτης Χρήστος Μοδέστου θα  προσφέρει δωρεάν μια σειρά μαθημάτων τραγουδιού, ορθοφωνίας και φωνητικής.

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα και ώρα 8μ.μ. στην Σχολή επί της οδού Καβράκου 5 στα Τρίκαλα.

Το μάθημα αυτό προστατεύει το πολυτιμότερο όργανο του ανθρώπου που είναι η φωνή του. Όταν ένας ψάλτης ή ένας τραγουδιστής δεν αναπνέει σωστά την ώρα που ψέλνει ή τραγουδά ή φωνάζει περισσότερο από όσο πρέπει και κουράζει τις χορδές του, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να νοσήσουν οι φωνητικές χορδές και να αποκτήσουν κάλλους ή πολύποδες. Ακούμε συχνά ότι κάποιος ψάλτης ή ακόμη και κάποιος διδάσκαλος ή καθηγητής στο γυμνάσιο να έχει κάνει κάποια εγχείρηση στην περιοχή του λαιμού. Το πιο σημαντικό για έναν ερμηνευτή, είναι η αντίληψη και η σωστή χρήση της φωνής. Δεν αρκεί το ταλέντο και οι μουσικές γνώσεις για να αναδείξουν ή να προστατέψουν μια φωνή.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως η κακή χρήση της φωνής προκαλεί δυσφορία στο ακροατήριο και μη αντίληψη των ύμνων που ψάλλει ο ερμηνευτής. Είναι πραγματικά τραγικό μέσα στην Εκκλησία να μην μπορούμε να κατανοήσουμε τους ύμνους γιατί ο ψάλτης, που είναι ο αντιπρόσωπος του λαού, δεν προφέρει σωστά τις λέξεις του ποιητικού κειμένου των μεγάλων υμνωδών και πατέρων της Ορθοδοξίας μας, όπως είναι ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Ρωμανός ο μελωδός και τόσοι άλλοι σπουδαίοι υμνωδοί.

Ο Χρήστος Μοδέστου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό της Κύπρου. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΑΙΑ (Audio Institute of America), έχει Master στη Βυζαντινή Μουσικολογία (ΕΚΠΑ), κατέχει μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση και είναι διπλωματούχος της Μονωδίας του Σύγχρονου τραγουδιού και της Βυζαντινής Μουσικής.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης