Σάββατο 28.01.2023 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Μαθητές του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου επισκέπτονται τα ΓΑΚ Αγιάς

ΤΟΠΙΚΑ14.02.2019 | 5:02 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019, μαθητές και εκπαιδευτικοί της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου επισκέφθηκαν τα ΓΑΚ Αγιάς και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μετάξι, Μεταξοχώρι, παραδοσιακός οικισμός». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιείται κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, με θέμα «Βαρούσι: η παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων».

Το Τοπικό Αρχείο Αγιάς είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ). Βασικός σκοπός του είναι η διάσωση, συγκέντρωση και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού της επαρχίας Αγιάς, καθώς και η αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου. Ιδιαίτερη θέση στις δραστηριότητες του αρχείου κατέχουν μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, που στοχεύουν στην διασύνδεση όλου αυτού του αρχειακού υλικού στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ, κ. Τσάπου Ελένη, ξενάγησε αρχικά τους μαθητές στους χώρους του Αρχείου, παρουσίασε τα εκθέματα που βρίσκονται στις προθήκες του και αναφέρθηκε εν συντομία στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται. Μετά τη σύντομη ενημέρωση τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και μελέτησαν φωτογραφίες και κείμενα, ώστε να διαπιστώσουν με τρόπο βιωματικό, μέσα από τη δική τους έρευνα στο αρχειακό υλικό, πώς η ενασχόληση των κατοίκων με τη σηροτροφία συνδέεται άμεσα με τα αρχοντικά που κτίστηκαν στο Μεταξοχώρι στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. .

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό του Μεταξοχωρίου και ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο παλιό Παρθεναγωγείο, που λειτουργεί πλέον ως πολιτιστικό κέντρο και λαογραφικό μουσείο.

Εν συνεχεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές μετέβησαν στη Λάρισα για φαγητό και ένα σύντομο περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Μύλος Παππά, Μπεζεστένι, Βασιλική Αγίου Αχιλλείου, Αρχαίο Θέατρο).

Οι μαθητές συνοδεύονταν από τον διευθυντή του σχολείου κ. Τσαντίλα Σωτήριο, την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πλεσιώτη Κων/να και τον εκπαιδευτικό κ. Γκούμα Δημήτριο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ