Κυριακή 19.05.2024 | Εορτάζουν: Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα, Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος, Θεογνωσία, Θεόκτιστος, Μένανδρος,Βηθεσδά

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Δ. Γεωργίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ16.05.2024 | 4:10 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 15 Μαΐου στην κατάμεστη αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη η παρουσίαση του βιβλίου του Τρικαλινού εφέτη επί τιμή κ. Κυριάκου Δ. Γεωργίου με τίτλο «Τα καλοκαίρια μου στο Μέτσοβο κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960», το οποίο έχει εκδώσει ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ., σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κ. & Μ. Σταμούλη, στη σειρά των εκδόσεών του «Κείμενα και Μελέτες», αρ. 23.

Στην αρχή ο πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Θεόδωρος Νημάς καλωσόρισε τους εκπροσώπους των αρχών και τους πολυάριθμους συμπολίτες οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα και εν συνεχεία η γενική γραμματέας του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Ελένη Τζαβέλλα παρουσίασε τον συγγραφέα του βιβλίου κ. Κυριάκο Γεωργίου και τους ομιλητές κ. Στέφανο Πατραμάνη, πρώην νομάρχη, και τον κ. Μιχαήλ Τρίτο, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ιστορικό του Μετσόβου.

Κατόπιν οι κύριοι Στ. Πατραμάνης και Μ. Τρίτος προέβησαν στην παρουσίαση του βιβλίου αναφερόμενοι στην πρωτοτυπία του, διότι είναι ένα βιβλίο με έντονο το στοιχείο της βιωμένης αμεσότητας, που περιγράφει τα ταξίδια του συγγραφέα από το Μέτσοβο στα Τρίκαλα και από τα Τρίκαλα στο Μέτσοβο κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις από αιώνων στενές σχέσεις των Μετσοβιτών με την πόλη των Τρικάλων. Είναι ένα βιβλίο στο οποίο γίνεται αναφορά στους Βλάχους του Μετσόβου, στα αξιοθέατα, στον θρύλο της Βασιλαρχόντισσας (Ευδοκίας Αβέρωφ), στην καθημερινή και κυριακάτικη ζωή στο Μέτσοβο, στις γιορτές του καλοκαιριού, στον παραδοσιακό μετσοβίτικο γάμο αλλά και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα ιστορίας, λαογραφίας, ηθογραφίας, θρύλων και καθημερινής ζωής στο χωριό.

Ο κ. Θ. Νημάς είπε ότι το βιβλίο του κ. Κυρ. Γεωργίου συμβάλλει στην ανάδειξη και διάσωση πολυτίμων στοιχείων του παρελθόντος και γι’ αυτό το Δ.Σ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. το ενέταξε στη σειρά: ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ, η οποία έκανε την αρχή της το 1987 με το σπουδαίο ιστορικό βιβλίο του Μετσοβίτη Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα και τίτλο «Η Πολιτική πλευρά του Κουτσοβλαχικού Ζητήματος», του οποίου μάλιστα έχει γίνει και 4η έκδοση (2016).

Στην σπουδαιότητα του βιβλίου αναφέρθηκε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του και ο Τρικαλινός εκδότης του κ. Αντ. Σταμούλης.

Στο τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Κυριάκος Δ. Γεωργίου (Παλαιός) με καταφανή συγκίνηση ευχαρίστησε το κοινό και αναφέρθηκε στη νοσταλγία του για την ιδιαίτερη πατρίδα του το Μέτσοβο και ότι πάντα αναπολεί τις καλοκαιρινές διακοπές του σ’ αυτό.

Πριν από την έναρξη της παρουσίασης, με την επιμέλεια του αντιπροέδρου του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Δημ. Σούλα, προβλήθηκαν όλες οι εικόνες, ασπρόμαυρες και έγχρωμες, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο με μουσική υπόκρουση το δημοτικό τραγούδι για την «Βασιλαρχόντισσα» (Ευδοκία Αβέρωφ).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης