Παρασκευή 23.04.2021 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Με διαδικασίες εξπρές η αλλαγή του εκλογικού νόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ31.12.2019 | 1:26 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με διαδικασίες εξπρές έρχεται στη βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση της απλής αναλογικής και της επαναφοράς του μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο με αντικείμενο νέο εκλογικό νόμο.

Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του στο «Βήμα» της Πρωτοχρονιάς ο κ. Μητσοτάκης είχε περιγράψει τα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου μιλώντας για την καθιέρωση ενός μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ουσιαστικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα αν αυτό συγκεντρώνει 36 με 38%.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Θεοδωρικάκου επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να έρθει το εκλογικό νομοσχέδιο στη βουλή τον Ιανουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός στο γεύμα με τους δημοσιογράφους σημείωσε με νόημα ότι «η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτά που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ».

Μάλιστα τόνισε ότι δεν θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς όπως είχε γίνει με το νόμο για την ψήφο των αποδήμων και εκτίμησε ότι «δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι, αλλά αν χρειαστεί θα ψηφιστεί και από 158. Εκλογές σε κάθε περίπτωση θα γίνουν το 2023».

Η αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί δεδομένη ούτε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάργηση της απλής αναλογικής από το ΚΙΝΑΛ.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ελπίζει στις ψήφους των κομμάτων της αριστεράς.

Το ενδιαφέρον πάντως της κίνησης του κ. Μητσοτάκη έγκειται στο γεγονός ότι φέρνει τον εκλογικό νόμο τη στιγμή που οι διεργασίες για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ουσιαστικά μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Ο ίδιος μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πήρε τις τελικές του αποφάσεις ακόμα και πρόσθεσε ότι είναι 50%-50% οι πιθανότητες να είναι άνδρας ή γυναίκα ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop