Δευτέρα 10.05.2021 | Εορτάζουν: Σίμων

Με διλλήματα έρχονται αντιμέτωποι μαθητές και γονείς

ΤΟΠΙΚΑ27.06.2018 | 5:15 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Η επιλογή του επαγγέλματος αποτελεί δύσκολη απόφαση για τους τελειόφοιτους λυκείου που καλούνται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να επιλέξουν τμήματα και σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από την μια η ανεργία και η επαγγελματική αβεβαιότητα, από την άλλη η ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση των οικογενειών έρχεται να προβληματίσει αρκετά γονείς και υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων.

Γονείς και μαθητές όλο το προηγούμενο διάστημα επισκέφτηκαν και συνεχίζουν να επισκέπτονται το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Τρικάλων προκειμένου οι υπεύθυνοι να τους καθοδηγήσουν σωστά για την επιλογή του επαγγέλματος.

Από τις αρχές της χρονιάς το ΚΕΣΥΠ Τρικάλων επισκέφτηκαν 500 παιδιά και γονείς προκειμένου να ενημερωθούν για την επιλογή του επαγγέλματος, για τα επαγγέλματα που προσφέρουν σε καιρούς κρίσης σχετικά άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και για τμήματα και σχολές που λειτουργούν σε Τρίκαλα και γενικά σε περιοχές της Θεσσαλίας.

«Υπάρχουν γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους. Υπάρχουν γονείς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές των παιδιών τους, αναζητώντας σχολές και τμήματα που βρίσκονται κοντά στα Τρίκαλα. Υπάρχουν γονείς που έχουν ήδη ένα παιδί που σπουδάζει και σκέφτονται να αναζητήσουν μια σχολή στην ίδια πόλη για το δεύτερο παιδί τους προκειμένου να περιορίσουν τα φοιτητικά έξοδα. Γενικά για μια ακόμη χρονιά οι γονείς αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με πολλά διλλήματα», τόνισε η Ευαγγελία Ιακωβάκη, πυρηνική φυσικός, υπεύθυνη στο ΚΕΣΥΠ Τρικάλων.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων των γονιών που θα αναβάλλουν για λίγο διάστημα τις σπουδές των παιδιών τους για οικονομικούς λόγους. Όπως αναφέρουν τόσο στο ΚΕΣΥΠ, όσο και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε περίπτωση που τα παιδιά τους εισαχθούν σε σχολές και τμήματα σε διαφορετικές πόλεις από εκείνες που σπουδάζει το πρώτο παιδί, τότε οι σπουδές θα μετατεθούν για το μέλλον μιας και τα χρήματα δεν επαρκούν για την συντήρηση δυο φοιτητικών σπιτιών σε διαφορετικές πόλεις.

Από την άλλη το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων και την φετινή χρονιά στρέφεται στις Στρατιωτικές Σχολές. Σχολές που προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στους νέους.

«Για μια ακόμη χρονιά το ενδιαφέρον στρέφεται στις Στρατιωτικές Σχολές και στις Αστυνομικές Σχολές. Η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν αποτελεί κινητήρια δύναμη για τους υποψηφίους αλλά και για τους γονείς που τους παροτρύνουν να τις επιλέξουν. Εξάλλου ας μην ξεχνούμε ότι οι Έλληνες γονείς επηρεάζουν τα παιδιά στην επιλογή του επαγγέλματος», τόνισε καταλήγοντας η κα Ιακωβάκη.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop