Κυριακή 21.04.2024 | Εορτάζουν: Αλεξάνδρα, Αλεξία, Αλεξάντρα, Αλέκα, Ιανουάριος, Ιανός, Ιανή, Φαίστος, Φαιστή, Φαιστίνα,Βάιος, Βάια, Βάγια, Βαία Δάφνης, Δάφνη

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Με έτοιμους κωδικούς το Ε1

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ14.03.2024 | 4:35 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με νέους κωδικούς για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και περισσότερους προσυμπληρωμένους κωδικούς για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις σχεδιάζονται τα  έντυπα της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Στην ΑΑΔΕ έχουν αρχίσει να «τρέχουν» τις διαδικασίες για την πρεμιέρα των φορο-δηλώσεων η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης από την ΑΑΔΕ για  μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι το 2023 δεν απέκτησαν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι οι οποίοι απαλλάσσονται από το «βάσανο» της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης, το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να τσεκάρουν τα στοιχεία της δήλωσης. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν υποβάλουν τη δήλωσή τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου, θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ.

Οι κωδικοί του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα δουν φέτος οι φορολογούμενοι να  είναι  προσυμπληρωμένοι είναι οι εξής:

 1. Στοιχεία για συνταξιούχους. Στον πίνακα 2, ο κωδικός 013-014 θα είναι προσυμπληρωμένος για όλους τους φορολογούμενους που είναι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια.
 2. Ποσά μισθών ή συντάξεων. Στον πίνακα 4Α θα είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 301-302, 321-322
 3. Φόροι που έχουν παρακρατηθεί. Θα είναι συμπληρωμένοι οι κωδικοί 315-316.
 4. Τόκοι καταθέσεων
 5. Φόροι από τόκους
 6. Στοιχεία για τις κατοικίες (τεκμήριο διαβίωσης)
 7. Στοιχεία για αυτοκίνητα (τεκμήριο διαβίωσης)
 8. Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων (τεκμήριο διαβίωσης)
 9. Αποπληρωμή δανείων – καρτών
 10. Δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα
 11. Εξαρτώμενα τέκνα
 12. Ποσά που καλύπτουν τεκμήρια

Νέοι κωδικοί εισάγονται φέτος στο έντυπο Ε3 το οποίο αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων.  Οι νέοι κωδικοί θα συνδέονται με τις  αλλαγές που έγιναν στη φορολογία εισοδήματος, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2023.

 

Συγκεκριμένα στο έντυπο Ε3,  θα προστεθούν νέοι κωδικοί με στόχο να προσδιοριστεί  το καθαρό φορολογητέο εισόδημα των επαγγελματιών με βάση το νέο τεκμαρτό σύστημα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης