Δευτέρα 10.05.2021 | Εορτάζουν: Σίμων

Με εισοδηματικά κριτήρια ο αριθμός των δόσεων για τη ληξιπρόθεσμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ11.01.2019 | 2:14 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Eισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα διαμορφώνουν το πλήθος των δόσεων της επικείμενης νέας ρύθμισης οφειλών προς τις Εφορίες. Οι δόσεις θα είναι σαφώς περισσότερες από τις 12 της τρέχουσας πάγιας ρύθμισης, αλλά το εάν θα φτάνουν τις 120 θα κριθεί μετά και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Μια από τις μεταμνημονιακές – πάγιες – δεσμεύσεις αφορά την αποχή από νέες ρυθμίσεις οφειλών, ιδίως εάν ενσωματώνουν χαρακτηριστικά αμνηστίας. Σε αντιδιαστολή με την αρχική κάθετη απόρριψη κάθε τέτοιας πρότασης από τα κλιμάκια των δανειστών, εκτιμάται πλέον ότι υπάρχει περιθώριο να βάλουν νερό στο κρασί τους και η ρύθμιση να τεθεί σε άμεση ισχύ στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές.

Στην παρούσα φάση, πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αναγκαία «γραφειοκρατία» των κριτηρίων υπαγωγής και την ευκολία πρόσβασης στη ρύθμιση, ώστε το νέο σύστημα να ξεκινήσει χωρίς τις «παιδικές ασθένειες» που ανέδειξε η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου η πληθώρα των κριτηρίων και των προϋποθέσεων οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Το οικονομικό επιτελείο είχε ζητήσει στα τέλη του 2018 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία και θα τρέξει τις διαδικασίες υπαγωγής, την εκπόνηση διαφορετικών σεναρίων αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών. Σε σχετικές της δηλώσεις η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου είχε σημειώσει πως «αυτό που έχουμε τώρα είναι 12 και 24 δόσεις για κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Αυτό το 12 εξετάζεται αυτή τη στιγμή για να δούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιο πολλές δόσεις οι οφειλέτες».

Οι προτάσεις της ΑΑΔΕ, με διάφορα εναλλακτικά σενάρια, βρίσκονται πλέον κατά πληροφορίες στη διάθεση του οικονομικού επιτελείου και εντός των ημερών κλειδώνουν οι πολιτικές αποφάσεις. Η ενεργοποίηση της ρύθμισης αναμένεται εντός Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό. Οι νέες ρυθμίσεις χρεών σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου ή δόσης στεγαστικού δανείου, συνθέτουν το επόμενο πακέτο θετικών μέτρων στα οποία επενδύει η κυβέρνηση καθώς η ώρα της κάλπης πλησιάζει.
ΑΥΤΟΜΑΤΑ. Η ρύθμιση θα είναι αυτοματοποιημένη, θα αφορά όλους τους φορολογουμένους και με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη θα προσδιορίζεται με ηλεκτρονικό τρόπο ο μέγιστος αριθμός εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ.

Παράλληλα με τη νέα ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η νέα ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Εφη Αχτσιόγλου και Τάσος Πετρόπουλος έχουν προαναγγείλει μείωση οφειλών η οποία μπορεί να φτάνει ακόμα και στο 70%, καθώς εκτός από προσαυξήσεις θα «κουρεύεται» και μέρος της βασικής οφειλής.

Σε δηλώσεις της (στον Alpha) η υπουργός Εργασίας ανέφερε χθες ότι το νέο σχήμα θα περιλαμβάνει «κούρεμα βασικής οφειλής, γενναίο κούρεμα των προσαυξήσεων και έως 120 δόσεις. Η μέση μείωση της οφειλής θα είναι 70%». Με τον τρόπο αυτόν, πρόσθεσε, «χιλιάδες επαγγελματίες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης, αλλά και πολλοί άλλοι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη λόγω των χρεών τους θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη ρυθμίζοντας παράλληλα την οφειλή τους».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop