Πέμπτη 05.08.2021 | Εορτάζουν: Νόννα, Νόνα

Με μέλλον οι καλλιέργειες φαρμακευτικής κάνναβης

ΤΟΠΙΚΑ11.07.2019 | 3:24 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Η φαρμακευτική κάνναβη κερδίζει ολοένα έδαφος. Ήδη, προϊόντα διατίθενται νόμιμα ενώ ξεκινούν τα βήματά τους καταστήματα αποκλειστικά με προϊόντα που βασίζονται στην κάνναβη και στα Τρίκαλα. Από την άλλη  οργανώνεται σταδιακά και η παραγωγή, ξεπερνώντας σιγά σιγά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που όπως είναι αναμενόμενο, είναι χρονοβόρες μέχρι την έναρξη της παραγωγής.

Προσφάτως με βάση δημοσιευμένο ΦΕΚ, έλαβε έγκριση εγκατάστασης για 5 χρόνια, εταιρεία που θα παράγει φαρμακευτική κάνναβη σε έκταση 42.287 στρεμμάτων στο Πετρωτό του Δήμου Φαρκαδόνας. Μια επένδυση 25 εκ ευρώ με 100 θέσεις εργασίας περίπου και 31 στρέμματα θερμοκηπίων.

Βήματα στη Θεσσαλία

Γενικότερα η Θεσσαλία, βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω ότι μπορεί να διαθέσει μεγάλες ενιαίες εκτάσεις για το σκοπό αυτό. Με βάση την πρόσφατη έγκριση άλλων 14 επίσης μονάδων παραγωγής, δύο βρίσκονται στη γειτονική Λάρισα  μία  με έδρα στη ΒΙΠΕ Λάρισας, έκτασης 67.000 τ.μ., και με εκτιμώμενη επένδυση 40 εκατ. ευρώ και 220 εργαζόμενους και άλλη μία, έκτασης 10.729 τ.μ., με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων 51.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Σε ότι αφορά την απόδοση και τα πρώτα αποτελέσματα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεταιριστική προσπάθεια του Ορχομενού Βοιωτίας με τη διοίκησή του να αναφέρει ότι η κοπή θα γίνει στις αρχές Αυγούστου, ενώ η μέχρι σήμερα πορεία του φυτού είναι θετική και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα γίνουν και τα επόμενα βήματα για τη νέα περίοδο.

Το ζητούμενο πλέον είναι να δημιουργηθούν μονάδες μεταποίησης, μιας και στη χώρα μας και σε αυτή την περίπτωση προϊόντος φαίνεται να είμαστε πίσω. Ωστόσο, ο δρόμος των εξαγωγών παραμένει ένα πεδίο ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop