Κυριακή 23.06.2024 | Εορτάζουν: Αριστοκλής, Αριστοκλέας, Αριστόκλεος, Αγριππίνα, Λούλης, Λούλου, Λούλα,Αγαμέμνων, Αγαμέμνονας, Αγησίλαος, Αγόρω, Αγορίτσα, Αίολος, Άλκηστις, Αλκμήνη, Ανδρομέδα, Αντιόπη, Αριστομένης, Αρθούρος, Βελισάριος, Βενέτιος, Βενετία, Βενιζέλος, Βιολέτα, Βρασίδας, Διαγόρας, Δίκαιος, Εβελίνα, Έκτορας, Ελβίρα, Εριφύλη, Ερρίκος, Ερωτόκριτος, Ευαγόρας, Ευριπίδης, Ευρυδίκη, Φαίδων, Φαίδωνας, Φειδίας, Φραγκίσκος, Φρατζέσκα, Γιασεμή, Γιασμίνα, Γιολάντα, Γλαύκος, Ηλέκτρα, Ιοκάστη, Ισαβέλα, Καλομοίρα, Καλυψώ, Κανέλος, Κανέλα, Κασσάνδρα, Κίμων, Κίμωνας, Κίρκη, Κλάρα, Κλεάνθης, Κλεάνθη, Κλέαρχος, Κλεομένης, Κομνηνός, Κρίτων, Κυβέλη, Λαέρτης, Λογοθέτης, Λυκούργος, Λύσανδρος, Μανταλένα, Μάνθος, Μίνωας, Μιράντα, Μιρέλα, Μυρτώ, Ναυσικά, Νεοκλής, Νεοπτόλεμος, Νιόβη, Οφηλία, Ορφέας, Όθων, Όθωνας, Παγώνα, Πανωραία, Περίανδρος, Πραξιτέλης, Πυθαγόρας, Ροδοθέα, Τερέζα, Τερψιθέα, Θέλξη Θρασύβουλος, Θράσος, Τιμολέων, Άγις, Αίσωπος, Αλβέρτος, Αλκίνοος, Αμφιτρίτη, Αναξίμανδρος, Ανδροκλής, Αρετή, Αρετούσα, Εριέττα, Έρρικα, Γοργίας, Ήρα, Ηρώ, Ιόλη, Ιπποκράτης, Κάρολος, Μαλβίνα, Μέλισσα, Μελίσσα, Ναπολέων, Ναπολέωντας, Σεμίνα, Οδέττη, Ζώτος, Αλφρέδος, Αρμονία, Ηώ, Ήβη, Ινώ, Κλαίρη, Λάνα, Λάρα, Λίλα, Λίλιαν, Μαρίσσα, Κυρήνη, Μηλινόη, Νία, Ρέα, Υβόννη, Βεατρίκη, Άρια, Άρυα, Καλλίµαχος, Κρατερός, Πολυκράτης, Πούλια

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Με νέου τύπου κριτήρια η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ23.10.2023 | 5:30 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών αλλά με την εφαρμογή νέου τύπου κριτηρίων και τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως τονίζουν Τα Νέα, το νέο πλαίσιο στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο ο οποίος θα προσδιορίζει τα ελάχιστα εισοδήματα που θα πρέπει να δηλώνουν στην Εφορία οι επαγγελματίες με βάση τα έσοδα, τα έξοδα, τις δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Στα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη και θα σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του κάθε επαγγελματία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Η επαγγελματική δραστηριότητα που ασκεί ο επαγγελματίας (γιατρός, δικηγόρος, υδραυλικός, ψυκτικός κ.ά.)

-Η επαγγελματική έδρα του φορολογούμενου. Κριτήρια αποτελούν η περιοχή όπου ασκείται η δραστηριότητα, η επιφάνεια της επαγγελματικής στέγης, το ύψος του μισθώματος.

-Ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί ο επαγγελματίας.

-Τα πάγια έξοδα, δαπάνες για κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, βενζίνη, κοινόχρηστα, πετρέλαιο θέρμανσης.

-Εξοδα που πραγματοποιούνται μέσω καρτών από ελληνικές τράπεζες και τράπεζες του εξωτερικού.

Με την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη στις διασταυρώσεις που θα διενεργεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι.

Στόχος είναι να αποκαλυφθούν αδήλωτα εισοδήματα κυρίως από κατηγορίες επαγγελμάτων που δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, καθώς και κλάδων που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες και χαμηλά καθαρά κέρδη.

Επίσης εξετάζεται η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μείωσης των καθαρών κερδών ενώ δρομολογείται η καθιέρωση ψηφιακού πελατολόγιου με το οποίο η ΑΑΔΕ θα βλέπει τον αριθμό των πελατών που δέχονται καθημερινά χιλιάδες επαγγελματίες.

Από τη στιγμή που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών θα μπορεί να υπολογίζει τα έσοδα του κάθε επαγγελματία και θα τα συγκρίνει με τις αποδείξεις που έχει κόψει και τα εισοδήματα που έχει δηλώσει στην Εφορία.

Οι πρώτοι που θα κληθούν να τηρήσουν το ψηφιακό πελατολόγιο είναι οι εταιρείες Catering και διοργάνωσης εκδηλώσεων ενώ η λίστα που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και η ΑΑΔΕ περιλαμβάνει επαγγελματίες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποχρέωση τήρησης των λεγόμενων πρόσθετων βιβλίων (καταργήθηκαν για πολλούς το 2013).

Αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις εξετάζεται να τηρούν ψηφιακό βιβλίο πελατών γιατροί, γυμναστήρια, φυσικοθεραπευτές – αισθητικοί, οίκοι ευγηρίας, πάρκινγκ, συνεργεία και επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, φροντιστήρια αλλά και ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης