Κυριακή 29.05.2022 | Εορτάζουν: Θεοδοσία, Θεοδόσω, Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια, Υπομονή

Με το εισιτήριο στο χέρι οι Τρικαλινοί μαθητές

ΤΟΠΙΚΑ05.04.2019 | 5:13 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Κι ενώ οι τελειόφοιτοι μαθητές μπήκαν στην τελική ευθεία ακόμη μια χρονιά για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι το πτυχίο στις μέρες μας, μόνο αξιοπρεπή εργασία δεν διασφαλίζει μιας και οι εργοδότες, με αφορμή την κρίση, εκμεταλλεύονται πλήρως την αγωνία για μια θέση δουλειάς των νέων εργαζόμενων.

Πέρα από την ανεργία, που σαφώς παίζει σημαντικό ρόλο στις επιλογές, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί μαθητές, ήδη βλέπουν θετικά το να βρουν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό από την πρώτη κιόλας στιγμή απόκτησης του πτυχίου. Όπως εξηγούν, αυτό αφενός έχει να κάνει με την αποφυγή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, αλλά και με την αλλαγή νοοτροπίας που μέχρι πρότινος καθιστούσε δύσκολη την προσαρμογή σε μια άλλη χώρα.

Κάτι τέτοιο τώρα πια δεν συμβαίνει. Από την άλλη, η εργοδοτική νοοτροπία άλλων χωρών, είναι σαφώς καλύτερη από αυτή στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι σέβονται την αξιοπρέπεια και την αξία του εργαζομένου. Αυτό από μόνο του γεννά προσδοκίες και κίνητρα για κάθε νέο πτυχιούχο.

Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να ξέρει πώς θα είναι η χώρα μας σε μια δεκαετία από σήμερα. Ωστόσο, τα παιδιά σαφώς επηρεάζονται από τους γονείς και τις αγωνίες που βιώνουν. Η σύσταση είναι έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από τη σχολή που στοχεύουν και σε μια διευρυμένη γλωσσομάθεια κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο για όλη τους τη ζωή.

Από την άλλη, όπως επισημαίνουν και καθηγητές φροντιστηρίων στην περιοχή μας και καθηγητές,  από την επαφή με τους μαθητές, τα παιδιά ήδη βλέπουν τον εαυτό τους να εργάζονται στο εξωτερικό ακόμη και από την πρώτη τους δουλειά ή και για τις προπτυχιακές τους σπουδές… αφήνοντας στην άκρη την όποια επιτυχία εισαγωγής στην Ελλάδα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης