Δευτέρα 15.04.2024 | Εορτάζουν: Λεωνίδας, Λεωνίδης, Λεώ, Λεωνιδία, Κρήσκης

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Μέχρι 17,6% η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής λόγω DANIEL!

ΤΟΠΙΚΑ23.03.2024 | 10:25 πμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Βαρύ το αποτύπωμα στην εθνική οικονομία από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές – Η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας και οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία

Η επίδραση των φυσικών καταστροφών στην οικονομία ενός κράτους μπορεί να είναι σημαντική και πολυδιάστατη. Ένα παράδειγμα (δυστυχώς) που επιβεβαιώνει αυτήν την πρόταση είναι οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες DANIEL και ELIAS και η επίδρασή τους τελικά στην ελληνική οικονομία. Παρά τα όσα πολλοί πίστευαν η επίδραση των φαινομένων αυτών δεν περιορίστηκε μόνο στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας και για αυτό το λόγο αυτό εξετάστηκαν και άλλοι τομείς της οικονομίας όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός και η εργασία.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Η συρρίκνωση αυτή κυμάνθηκε στο 13,9% σε τριμηνιαία βάση και 17,6% σε ετήσια βάση, προκαλώντας ένα χαμηλό 15ετούς διάρκειας. Επιπλέον, αφαίρεσε 0,55 ποσοστιαίες μονάδες από τον ετήσιο αριθμό οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 4ο τρίμηνο του 2023. Αυτή η επίπτωση εκτιμάται ότι μείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας περισσότερο από 0,3% σε ετήσια βάση το 2023, ένα ποσοστό που δεν είναι αμελητέο για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον Γεωπόνο Αγροτικής Οικονομίας – MBA, Σύμβουλο Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας κ. Ιωάννη  Περουλάκη πέραν αυτών των στοιχείων, η επίδραση των πλημμυρών στην οικονομία δεν περιορίζεται μόνο στην αγροτική παραγωγή. Το 4ο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκε επιβράδυνση της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ στο 1,2% ετησίως, η οποία αντανακλά τις απώλειες σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η βιομηχανία και ο τουρισμός. Αυτή η επίπτωση μπορεί τελικά να έχει ευρύτερες συνέπειες στην απασχόληση και στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας μας. Σε τοπικό επίπεδο, παρατηρείται στη Θεσσαλία το φαινόμενο της εγκατάλειψης του γεωργικού τομέα από πολλούς πληγέντες γεωργούς και τη μετακίνηση τους σε άλλους τομείς της οικονομίας ή στην ανεργία.
Οι εκτιμήσεις αυτές αποδεικνύουν το σημαντικό και πολυσύνθετο ρόλο που έπαιξαν αλλά και θα παίζουν οι φυσικές καταστροφές στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και είναι πραγματικά σημαντικό για την κυβέρνηση και τους θεσμούς να αντιληφθούν τις συνέπειες αυτών των καταστροφών και να αναπτύξουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.
Κλείνοντας θα λέγαμε πως η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας έναντι αυτών των καταστάσεων είναι ουσιώδης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο…
Του Λάζαρου Μάμαλη

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης