Σάββατο 28.01.2023 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας

ΤΟΠΙΚΑ20.06.2020 | 2:18 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις που προκύπτουν στην έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ. Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα αναμενόταν από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποιο θετικό στοιχείο με αποτέλεσμα να καθυστερεί, γεγονός που έχει ως συνέπεια να εντείνεται η αγωνία των υποψηφίων αλλά και των φορέων που περιμένουν τις προλήψεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του προγράμματος και της μη έκδοσης της σχετικής πρόσκλησης αποτέλεσαν αφορμή σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν σχετική ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Πρόγραμμα που δίνει διέξοδο σε χιλιάδες ανέργους και θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά στην ενίσχυση των Δήμων, των Περιφερειών και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου της χώρας.

Μέσω της ερώτησης ζήτησαν από τον υπουργό να παρέμβει άμεσα και να ανακοινώσει το πότε ακριβώς αναμένεται να εκδοθεί η Πρόσκληση, καθώς και το ακριβές εκτιμώμενο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Την ερώτηση του Βουλευτή στήριξαν με τη συνυπογραφή τους και άλλοι 49 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετική δήλωση του αρμόδιου Υπουργού σε τηλεοπτικό σταθμό, το Πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση των ωφελούμενων εντός του Ιουνίου, ωστόσο με βάση τις απαραίτητες διαδικασίες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν, κάτι τέτοιο διαφαίνεται μάλλον αδύνατο δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη τα μισά του μήνα.
Σύμφωνα με τους βουλευτές, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Προγράμματος εκ μέρους του Υπουργείου, καθώς η πρώτη ΚΥΑ υπεγράφη στις 4 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 9 Απριλίου, ενώ παράλληλα ευρισκόμενοι ήδη στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου δεν έχει δοθεί εντολή στον ΟΑΕΔ για έκδοση πρόσκλησης και εκκίνησης της διαδικασίας για το Πρόγραμμα. Η πολύμηνη αυτή αναμονή είναι αδικαιολόγητη για ένα Πρόγραμμα που περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία οι άνεργοι της χώρας και ειδικότερα των Τρικάλων, όπου τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην απασχόληση.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων απαιτούνται συνήθως 10 έως 15 ημέρες, ενώ ακολουθεί η ανάρτηση των προσωρινών πινάκων, η υποβολή και εξέταση ενστάσεων και τελικά η ανάρτηση των οριστικών πινάκων, διαδικασίες που για να ολοκληρωθούν συνήθως απαιτούν άλλες δύο με τρεις εβδομάδες τουλάχιστον και εφόσον αυτές γίνουν με γοργά βήματα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ