Σάββατο 08.05.2021 | Εορτάζουν: Αρσένιος, Αρσένης, Αρσενία, Αρσίνα, Αρσινόη, Θεολόγος, Θεολόγης, Θολόγος, Θολόγης, Θολόης, Θεολογία, Θολογία, Μήλιος, Μήλης, Μηλιώ, Μηλιά, Μηλίτσα

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή

ΤΟΠΙΚΑ17.01.2019 | 6:25 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Σημαντικές καταστροφές στην παραγωγή τους υπέστησαν οι αγρότες των Τρικάλων λόγω της κακοκαιρίας και του παγετού που έπληξε το Νομό την τελευταία εβδομάδα.

Ο χιονιάς έπληξε κυρίως τα κηπευτικά ενώ την ίδια ώρα επλήγησαν και δενδροκαλλιέργειες. Ευτυχώς, αυτή τη φορά η αγροτική εκμετάλλευση δεν επηρεάζεται αυτό το διάστημα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω του σταδίου της παραγωγής.

Γεγονός είναι ότι το κύμα ψύχους «χτύπησε» κυρίως τα κηπευτικά. Με τη θερμοκρασία για ημέρες να μην ξεπερνά τους -2 βαθμούς καταγράφονται απώλειες σε παραγωγές όπως τα μαρούλια, τα λάχανα, τα κουνουπίδια και όλα τα υπόλοιπα.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα θερμοκήπια οι ζημιές είναι  περιορισμένες, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι παραγωγοί φροντίζουν να λαμβάνουν την πρόνοια και να λειτουργεί θέρμανση στις εγκαταστάσεις, κάτι βέβαια που έχει επίσης αυξημένο κόστος παραγωγής.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καλούν τους παραγωγούς να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προσπαθούν να θερμαίνονται τα θερμοκήπια, καθώς με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο προστατεύεται η παραγωγή, αλλά επιπλέον λιώνει το χιόνι και αποφεύγονται οι ζημιές και η κατάρρευση των εγκαταστάσεων.

Στις υγρότοπες καλλιέργειεςακτιμάται ότι οι ζημιές θα φανούν σε δύο με τρεις μήνες και κυρίως στα ελαιόδεντρα, όπου θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν οι χυμοί.

Αυτό γιατί οι ελιές είναι αειθαλές δέντρο, κρατάει φύλλα πάνω και κατά κάποιο τρόπο δεν είναι σε λήθαργο όπως είναι τα φυλλοβόλα δέντρα. Στις υπόλοιπες καλλιέργειες δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές. Προφανώς λόγω αντοχής τους στο χιόνι.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop