Παρασκευή 23.02.2024 | Εορτάζουν: Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα,Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα

Μεσοχώρα: Παρουσιάστηκε η πρώτη φάση της Αναπτυξιακής μελέτης

ΤΟΠΙΚΑ16.01.2020 | 4:17 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Σε ευρεία σύσκεψη φορέων και αρχών στο Δήμο Πύλης, πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση της Αναπτυξιακής Μελέτης για την περιοχή των ορεινών του Δήμου Πινδέων εφόσον τεθεί σε λειτουργία ο ταμιευτήρας του Υδροηλεκτρικού Έργου της Μεσοχώρας. Πρόκειται για την Α΄Φάση της μελέτης η οποία παρουσιάστηκε ( αν και δεν προβλεπόταν ) ανοιχτά στο κοινό, ώστε να επισημανθούν τυχόν ζητήματα που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη, αλλά και να υπάρχει μια αναφορά για τη σημερινή σύσκεψη που θα δείχνει ότι στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια.

Η μελετητική εταιρεία, έλαβε υπόψη τόσο τους περιβαλλοντικούς όρους που τίθενται από όσες μελέτες έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, την οριοθέτηση της λίμνης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με βάση την λειτουργία του υδροηλεκτρικού και τη στοά της Μεοσχώρας, τη διαμόρφωση της παρόχθιας περιοχής ενώ έλαβαν υπόψη τα αντίστοιχα παραδείγματα της λίμνης Πλαστήρα, τη λίμνη Σμοκόβου και τη λίμνη Κερκίνη.

Παράλληλα, λήφθηκαν υπόψη δημογραφικά στοιχεία της περιοχής και καταρτίστηκαν τρία σενάρια κατά τα οποία προσέγγισαν από ιδιαίτερα αισιόδοξα μέχρι και λιγότερο αισιόδοξα την ανάπτυξη δραστηριοτήτων, την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και την δυναμική στην απασχόληση και την πρωτογενή τομέα που θα ακολουθήσουν ως σύνοδες παράμετροι.  Οι αλλαγές που αναμένονται φαίνονται δεδομένες, μιας και οικονομικά προβλέπεται το συνολικό όφελος για την τοπική ανάπτυξη μέχρι το 2045, να ανέρχεται από 3 εως 6 εκ ευρώ. Όπως αναφέρθηκε βέβαια, για να επιτευχθεί όλο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει η βούληση και η στήριξη από πλευράς της πολιτείας, φορέων και του Δήμου Πύλης φυσικά για τη μεγιστοποίηση των οφελών προς τους κατοίκους.

Ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να ισχύσει ο παλιός νόμος σε ότι αφορά το υδροηλεκτρικό έργο. Κι αυτό θα προσπαθήσει να αποσπάσει ως υπόσχεση από τη σημερινή σύσκεψη ώστε να μην διακινδυνεύσει η λειτουργία του υδροηλεκτρικού. Για τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις από πλευράς του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα των δύο χρόνων που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι δύσκολο να τηρηθεί λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και όχι μόνο. Σε ότι αφορά τη μελέτη που παρουσιάστηκε, τόνισε ότι δίνεται μεγάλο βάρος στους κατοίκους και δημότες της περιοχής που θα πρέπει να γνωρίζουν και να εκφέρουν τις απόψεις τους. Δημότες, που όπως ανέφερε, θα πρέπει να διασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση, και αυτό θα είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο και στη σημερινή σύσκεψη στην Αθήνα.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης