Τρίτη 16.08.2022 | Εορτάζουν: Αλκιβιάδης, Άλκης, Άλτσος, Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμούλα, Διομήδης, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα, Σαράντης, Σαράντος, Σαραντούλα, Απόστολος, Τόλης, Αποστόλης, Αποστολία, Λία, Αποστολίνα, Πολίνα, Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα

Μετ’ εμποδίων ο προσωπικός γιατρός στα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ03.08.2022 | 10:06 πμ

Óôéãìéüôõðá áðü ôçí íåÜ ìïíÜäá ÌÅÈ ôïõ íïóïêïìåßïõ ÊÁÔ. ÐÝìðôç 4 Öåâñïõáñßïõ 2021. (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Απρόθυμοι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα – Οι παρατηρήσεις της ιατρικής κοινότητας και η ανάγκη για μια αξιόπιστη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Του Λάζαρου Μάμαλη

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η διαδικασία εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό γιατρό στο Νομό Τρικάλων.
Κι αυτό γιατί το ενδιαφέρον των γιατρών είναι περιορισμένο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γιώργου Πέτρου, από τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί (παθολόγοι και γενικής ιατρικής) που έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον δεν είναι πάνω από 13. Όπως δήλωσε ο κ. Πέτρου στη «Ραδιοφωνική Λέσχη» απ’ αυτούς μόνο οι δύο – τρεις έχουν συμπεριληφθεί, (μέχρι χθες Τρίτη) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκτός από τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, στο πρόγραμμα μετέχουν και οι γιατροί που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας, στο ΤΟΜΥ Τρικάλων και στα περιφερειακά ιατρεία, της Περιφερειακής μας Ενότητας. Ωστόσο και πάλι ο αριθμός των γιατρών που έχουν εγγραφεί είναι μικρός δεδομένου ότι προσωπικό γιατρό θα πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών.
Οι λόγοι για τους οποίους δείχνουν απροθυμία οι γιατροί συνδέονται με τον μεγάλο φόρτο εργασίας καθώς ο κάθε γιατρός θα μπορεί να έχει μέχρι 2.000 πολίτες οι οποίοι θα απευθύνονται σ’ αυτόν για κάθε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Από φάρμακα και εξετάσεις μέχρι παραπεμπτικά. Οπότε ο γιατρός αναλαμβάνει μία σημαντική ευθύνη χωρίς παράλληλα οι αποδοχές να είναι ανάλογες αυτής της πίεσης που θα υποστεί. Η αμοιβή κυμαίνεται από 20 ευρώ τον χρόνο, για τους εγγεγραμμένους πολίτες μέχρι 70 ετών έως 45 για τους άνω των 70.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτρου, οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε μία σειρά παρατηρήσεις και βελτιωτικές προτάσεις προς το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ατέλειες του Νόμου και να «τρέξει» το πρόγραμμα το οποίο η πλειοψηφία των γιατρών εκτιμά ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και ελλείψει αξιόπιστης πρωτοβάθμιας φροντίδας χιλιάδες ασθενείς κατευθύνονται στα Νοσοκομεία με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να δυσχεραίνονται στην εξυπηρέτηση του ουσιαστικού τους ρόλου που είναι η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η εγγραφή
Δικαίωμα εγγραφής στον γιατρό επιλογής τους έχουν όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο της ηλικίας τους. Η εγγραφή γίνεται μέσω της πλατφόρμας https://ehealth.gov.gr/p-rv/p, στην οποία η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, ή αυτοπροσώπως σε κέντρο υγείας, περιφερειακό ιατρείο, ΤΟΜΥ ή στον προσωπικό γιατρό. Σε αυτήν την περίπτωση ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του και να έχει μαζί του προς απλή επίδειξη έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. δελτίο ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο αυτού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν οι πολίτες να εγγράφονται σε προσωπικό γιατρό και μέσω ιδιωτικού φαρμακείου.

Οι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό πολίτες (σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα του 2018) λογίζονται ως εγγεγραμμένοι και σε προσωπικό γιατρό. Οι ανασφάλιστοι πολίτες εγγράφονται σε προσωπικό γιατρό των δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, σε συμβεβλημένο στον ΕΟΠΥΥ. Εάν ένας πολίτης μένει σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν γιατροί, μπορεί να επιλέξει προσωπικό γιατρό από άλλη περιοχή και τον οποίο θα συμβουλεύεται με χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης