Κυριακή 03.12.2023 | Εορτάζουν: Γλυκέριος, Γλυκερός

«Μεταδημοκρατία» και «μεταδημοσιογραφία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16.05.2019 | 5:56 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Οι δημοσιογράφοι στο ρόλο των πολιτικών και οι πολιτικοί στο ρόλο των δημοσιογράφων. Είναι η «μεταδημοκρατία» που είπε ο κ. Τσίπρας;  Είναι η «μεταδημοσιογραφία»;  Ίσως και τα δύο αλλά το γεγονός είναι ένα: Πολική και δημοσιογραφία σε απόλυτη σύγχυση.  Δημοσιογράφοι σε ρόλο… μουτζαχεντίν  υπέρ της γραμμής του κόμματος ή του εργοδότη και πολιτικοί που σχολιάζουν ατάραχοι στα παράθυρα την επικαιρότητα σε ρόλο απλού παρατηρητή, χωρίς τη συναίσθηση της ευθύνης τους.

Εξηγούμαστε: Στα πάνελ των τηλεοπτικών καναλιών (κυρίως του ΣΚΑΙ λόγω του εμπάργκο) συχνά ένας δημοσιογράφος από την «Αυγή». Δεν έχει σημασία τ’ όνομα. Ο συγκεκριμένος, είχε κληθεί για να ισορροπήσει το πάνελ προς τ’ Αριστερά. Εκεί υπήρχε το… έλλειμμα. Στο επάνω αριστερά παράθυρο ήταν ένας άλλος δημοσιογράφος, που έχει ραβασάκι από την Πειραιώς. Περίπου ό,τι θα έλεγε και ο Άδωνης Γεωργιάδης, με λιγότερο ίσως ενθουσιασμό και σε πιο χαμηλούς τόνους. Στο κάτω παράθυρο δεξιά, ένας τρίτος δημοσιογράφος, που θα έλεγε περίπου ό,τι και η Φώφη ή ο Σταύρος. Μέχρι εκεί…

Οι συζητήσεις συνήθως καταλήγουν σε καυγά. Με τους δημοσιογράφους να υπερασπίζονται μέχρι τέλους  ακόμη και εκείνες τις απόψεις των κομμάτων που άτυπα εκπροσωπούν, που είναι από τα εξόφθαλμα… φάουλ. Εκείνες τις ατυχείς στιγμές των αρχηγών  που δεν υπερασπίζονται καν οι άμεσοι συνεργάτες τους!

Δε λέμε, πάντα τα ΜΜΕ είχαν κομματική ή έστω πολιτική κατεύθυνση. Υπήρχαν έντυπα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς. Υπήρχαν και έντυπα που είχαν πολιτική τοποθέτηση αλλά τηρούσαν τους βασικούς κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Πλέον δεν υπάρχουν αναστολές. Στον βωμό των κομματικών, επιχειρηματικών και δεν ξέρω εγώ  τι άλλου είδους συμφερόντων, με ευκολία θυσιάζεται η εγκυρότητα της ενημέρωσης.

Ένα είναι βέβαιο! Θα το βρούμε μπροστά μας…

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης