Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Μετέωρα: Δράσεις με αφορμή τον ερχομό των Ασπροπάρηδων

ΤΟΠΙΚΑ11.04.2019 | 5:51 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Για άλλη μια χρονιά, οι Ασπροπάρηδες, που αποτελούν χαρακτηριστικό είδος που προτιμά την περιοχή μας, και φωλιάζουν στους βράχους των Μετεώρων, έκαναν το πρώτο τους πέταγμα στον ουρανό της Καλαμπάκας, με τους ανθρώπους της ορνιθολογικής να τους υποδέχονται με τον πιο ενθουσιώδη τρόπο.

Έφτασαν στην περιοχή μας κατά την πρώτη παρατήρηση Ασπροπάρη της χρονιάς στα Μετέωρα (που αποτελεί και την πρώτη παρατήρηση στην Ελλάδα) από τους ερευνητές της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, μαζί με τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας.

Τα παιδιά, συμμετείχαν στις δράσεις υποσχόμενα ότι θα προστατεύουν τους υπέροχους αυτούς γύπες, και μάλιστα  «μεταμορφώθηκαν» τα ίδια σε Ασπροπάρηδες, γεμίζοντας την αυλή του σχολείου και τον ουρανό με χάρτινες φιγούρες και λαμπερά κίτρινα πρόσωπα και ράμφη! Την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη»,  διοργανώθηκε με επιτυχία εκπαιδευτικό σεμινάριο, απευθυνόμενο στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Καλαμπάκας. Το σεμινάριο περιλάμβανε παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τον Ασπροπάρη και βιωματικές δραστηριότητες, με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος της απώλειας της βιοποικιλότητας και την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της μαθητικής κοινότητας για τη διάδοση της ανάγκης λήψης μέτρων για την προστασία του πιο απειλούμενου γύπα της Ευρώπης.

Εκτός όμως από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, θερμό καλωσόρισμα επεφύλαξαν στους Ασπροπάρηδες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στον Πλάτανο Τρικάλων για να δώσουν το παρόν στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ με θέμα «Ασπροπάρης & Κτηνοτροφία: ζωές παράλληλες στον αγώνα για επιβίωση». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η σύνδεση του Ασπροπάρη με την κτηνοτροφία, γνωστός τοπικά και ως «Τυροκόμος», και οι δράσεις του Προγράμματος που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με τον απειλούμενο γύπα, όπως η εγκατάλειψη της εκτατικής κτηνοτροφίας και της υπαίθρου, καθώς και η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων που αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή τόσο για τον Ασπροπάρη όσο και για τους ποιμενικούς σκύλους, πολύτιμους φύλακες των κοπαδιών. Ανάλογες παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα χωριά της περιοχής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης