Τετάρτη 27.01.2021 | Εορτάζουν: Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα

Μέτρα για επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων του νομού Κατσέλη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ05.02.2020 | 4:13 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μέτρα για να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων όσων δανειοληπτών έχουν βρει καταφύγιο στον νόμο Κατσέλη επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα διαμορφώνει τον νέο Πτωχευτικό, δόγμα του οποίου θα είναι «ή πληρώνεις όσα χρωστάς ή πτωχεύεις».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές πως η αναμόρφωση του Πτωχευτικού είναι «προαπαιτούμενο» για να δώσουν το πράσινο φως στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου μέσω της επιστροφής κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SNPs – ANFAs). Η επίσπευση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 90.000 προβάλλει ως επιτακτικό αίτημα και από τα funds που έχουν αγοράσει ή πρόκειται να αγοράσουν στεγαστικά δάνεια, στο πλαίσιο των εκτεταμένων τιτλοποιήσεων που δρομολογούν οι ελληνικές τράπεζες και οι οποίες φθάνουν τα 33 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των κόκκινων στεγαστικών δανείων, αυτά που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι το 31%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%. Οι καθυστερήσεις στη εκδίκαση αυτών των περιπτώσεων αποτελούν ένα ουσιαστικό εμπόδιο για την αποτελεσματική χρήση αυτών των δανείων από τα funds και τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να τα διαχειριστούν, στοιχείο που «χτυπάει» και στην τιμολόγηση αυτών των δανείων κατά την πώλησή τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία, όπως αυτά της Περιφέρειας Πειραιά, στα οποία ο χρόνος εκδίκασης φθάνει ακόμη και το 2032, ενώ πιο σύντομοι είναι οι χρόνοι σε άλλα Ειρηνοδικεία της Περιφέρειας Αθηνών, όπου ο χρόνος εκδίκασης δεν επεκτείνεται πέραν του 2022, δηλαδή δύο χρόνια από σήμερα.

Η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετούν προτάσεις για την επίσπευση της εκδίκασης αυτών των υποθέσεων και μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η κατάργηση της προφορικής διαδικασίας με την ακρόαση μαρτύρων. Αντ’ αυτής, προτείνεται η καθιέρωση της γραπτής διαδικασίας με βάση τα στοιχεία που συγκροτούν τον φάκελο του κάθε οφειλέτη και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συντόμευση της εκδίκασης, χωρίς ωστόσο αυτή η λύση να εξασφαλίζει από μόνη της την ολοκλήρωση της εκδίκασης όλων των υποθέσεων έως το 2022, όπως απαιτούν οι θεσμοί.

Οι τράπεζες ρίχνουν το βάρος στην εξωδικαστική επίλυση αυτών των υποθέσεων, προτείνοντας ρυθμίσεις κατά το πρότυπο του νόμου Κατσέλη, δηλαδή με «κούρεμα» της οφειλής βάσει της πρακτικής που επιδικάζουν τα Ειρηνοδικεία. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη, μετά και τις διαδοχικές αναθεωρήσεις που έχει υποστεί, προβλέπει ότι ο οφειλέτης, για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του, θα πρέπει να αποπληρώσει το 100% της εμπορικής αξίας της και οι τράπεζες αντιπροτείνουν αντίστοιχους όρους προκειμένου να αναβιώσουν αυτές τις οφειλές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ Nature Spot e-shop