Σάββατο 20.08.2022 | Εορτάζουν: Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα,Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα

Μέτρα και απολυμάνσεις από Δήμους και Π.Ε. Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ10.03.2020 | 5:02 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Στο κλείσιμο των ΚΑΠΗ και στα μέτρα για κοινωνικές εκδηλώσεις περιορίστηκε η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ωστόσο, από όλους όσους έχουν αρμοδιότητα στο θέμα κρίνουν ότι οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι κρίσιμες για τη χώρα μας.

Σε αυτή την φάση, τα μέτρα που αφορούν τους Δήμους προχωρούν σε εφαρμογή με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου. Ο Δήμος Πύλης προχωράει σε: – Αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ του Δήμου μας για τέσσερες εβδομάδες. – Αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης για τέσσερες εβδομάδες. – Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για δύο εβδομάδες και Διεξαγωγή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδομάδες.

Αντίστοιχα και ο Δήμος Μετεώρων έχει προχωρήσει στα ίδια μέτρα ενώ επιπλέον, προχώρησε σε απολύμανση αθλητικών χώρων με το παράλληλο κλείσιμο των χώρων για δύο ημέρες. Επίσης την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας και με τη συμμετοχή όλων των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής αναφορικά με την εξάπλωση του ιού και τα μέτρα προστασίας.

Αγωνία και στάση αναμονής από τη σχολική κοινότητα

Πολλοί ήταν οι επιστήμονες που επισήμαναν την ανάγκη διακοπής μαθημάτων άμεσα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις τους. Τα σχολεία θα κλείνουν μέχρι στιγμής με κριτήριο την εμφάνιση κρουσμάτων ανά περιοχή. Η δε απόφαση παραμένει στα χέρια των δημάρχων για το πώς θα κινηθούν και εάν θα προχωρήσουν σε απολυμάνσεις σχολικών συγκροτημάτων.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε ενημέρωση προς τους δημάρχους αναφέρει ότι χωρίς κρούσματα η απολύμανση έχει να κάνει με καθησυχαστικούς παράγοντες καλώντας οι όποιες απολυμάνσεις να γίνονται εκτός εργάσιμων ημερών για να μη χαθούν μαθήματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί αλλά και με βάση τους προβληματισμούς που καταθέτουν και οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα σχολικά περιβάλλοντα είναι σημαντικά επιβαρυμένα και λόγω της γρίπης αλλά και λόγω ιώσεων που σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς οδήγησαν σε σημαντικό αριθμό απουσιών των μαθητών.

Όπως στην περίπτωση του Δήμου Μετεώρων που ζήτησε τη γνώμη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων μιας και διαπίστωσε ότι οι απουσίες παιδιών συνεχίζονται λόγω ασθένειας. Εξάλλου, εδώ και καιρό εκφράζονται προβληματισμοί και από πλευράς των γονέων σε ότι αφορά στο ζήτημα με αρκετά σχολεία το προηγούμενο διάστημα να έχουν κλείσει λόγω του ότι απουσίαζαν πάνω από το 50% των παιδιών.

Πέρα από αυτό βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες μαθητών. Οι εν λόγω μαθητές, ναι μεν μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δικαιολογούν κάποιες απουσίες επιπλέον, όμως για την προστασία από τον κορωνοϊό δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα με την ελπίδα ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Απολυμαίνεται το δημόσιο

Πέρα από τις σχολικές μονάδες που άπτονται της αρμοδιότητας των Δήμων, γίνεται μια προσπάθεια από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων να απολυμανθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με προτεραιότητα αυτές που προσελκύουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Ήδη έχουν απολυμανθεί τα κτίρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Δικαστήρια κ.α. με την διαδικασία να προχωράει με καθημερινούς ρυθμούς.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης