Πέμπτη 29.10.2020 | Εορτάζουν: Αβραάμ, Αβραμία, Μελιτίνος, Μελιτινή, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα, Μελιτίνος, Μελίνα, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα

Μέτρα πρόληψης και παράνομου πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων

Ανακοινώσεις διάφορες18.03.2020 | 4:09 μμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου συμπίπτει με την εφαρμογή των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης της νόσου COVID19 και επειδή δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την εξέλιξη της και το χρονικό διάστημα που θα εφαρμόζονται τα μέτρα αυτά, θα θέλαμε να τονίσουμε κάποια ζητήματα σχετικά με την διάθεση γεωργικών εφοδίων και πολλαπλασιαστικού υλικού.
Οι συνάδελφοι Γεωπόνοι να τηρούμε πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στα καταστήματα μας.
Οι παραγωγοί να προβαίνουν σε παραγγελίες (κυρίως) μέσω τηλεφώνου και να προσέρχονται στα γεωπονικά καταστήματα μόνο για την παραλαβή εφοδίων, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των γραφείων των υπαλλήλων.
Απαιτείται επίσης έγκαιρος προγραμματισμός από τους παραγωγούς, ώστε η προμήθεια των εφοδίων να γίνει χωρίς προβλήματα, με δεδομένο ότι από την Κίνα και την Ιταλία έρχεται μεγάλο ποσοστό γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων.
Όσον αφορά το πολλαπλασιαστικό υλικό, θα θέλαμε για άλλη μια χρονιά να επιστήσουμε την προσοχή στους παραγωγούς και στους ερασιτέχνες σχετικά με την προμήθεια σπορόφυτων, αλλά και σπόρων σποράς.
Συστήνουμε στους ενδιαφερόμενους να προμηθεύονται σπορόφυτα από γεωπονικά καταστήματα και όχι από τις λαϊκές αγορές, παρά μόνον στην περίπτωση που ο πωλητής διαθέτει την σχετική άδεια από το ΚΕΠΠΥΕΛ για εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού.
Παρατηρείται επίσης η διακίνηση παράνομων σπόρων σποράς (βαμβάκι και αραβόσιτος) και γεωργικών φαρμάκων από γειτονικές χώρες. Τα προϊόντα που διακινούνται στη χώρα μας πρέπει να έχουν ελληνικές ετικέτες. Σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και σπόρους αμφιβόλου ποιότητας, επικίνδυνα για τους χρήστες και για το περιβάλλον, ενώ προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα τόσο για τους διακινητές, όσο και για τους χρήστες.
Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων όπου κρίνεται απαραίτητο, για να προστατεύσουν τους εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή και τους καταναλωτές.

Με εκτίμηση,
Για τον Γεωπονικό Σύλλογο
Ο Πρόεδρος
Κυριάκης Γιώργος
Η Γεν. Γραμματέας
Πλεξίδα Σοφία

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links: www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr, www.aedep.gr, www.espa.gr

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr, www.aedep.gr, www.espa.gr


Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop