Σάββατο 26.09.2020 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Μιλώντας για την παιδαγωγό Έλλη Αλεξίου

ΤΟΠΙΚΑ03.11.2018 | 2:34 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Η Έλλη Αλεξίου, υπήρξε η παιδαγωγός που με το εκπαιδευτικό της και το κοινωνικό της έργο, ανέδειξε τη σημασία της παιδείας στην επίτευξη του οράματος για μια κοινωνία της δικαιοσύνης. 30 χρόνια μετά το θανατό της, η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποίησε μια εκδήλωση, μιλώντας για την κουμουνίστρια που καθόρισε τον πήχη της δημόσιας παιδείας πολύ ψηλά, και που σήμερα, τα ιδανικά της επιβεβαιώνονται όσο και τότε.

Η εκδήλωση έγινε στη «Σουίτα» art café με αφορμή τη συμπλήρωση των 100χρονων του Κόμματος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είναι αφιερωμένες σε αγωνιστές δασκάλους που με το εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους έργο βοήθησαν στη μόρφωση και την αφύπνιση της συνείδησης του λαού μας.

Το αφιέρωμα είχε μουσικοθεατρική μορφή με αφηγηματικές ενότητες για τη ζωή και το έργο της Ελλης Αλεξίου, ως παιδαγωγός και λογοτέχνης  αλλά και ως σπουδαία αγωνίστρια.  Οι απαγγελίες αποσπασμάτων από τα έργα της Ελλης Αλεξίου, που ενσωματώνονταν στις αφηγήσεις, έδωσαν τη δυνατότητα να ακουστεί αυτούσιος ο λόγος της, καθώς πολύ συχνά η ίδια μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο δήλωνε τις ιδέες της και τα βιώματά της.

Από τα βιογραφικά στοιχεία της Ελλη Αλεξίου αξίζουν να γνωρίζουμε μεταξύ άλλων ότι δούλεψε με τα προσφυγόπουλα κυρίως στη Ρουμανία, αλλά και στην Ουγγαρία. Από το 1949 έως το 1962 ανήκε στη συντακτική επιτροπή των Αλφαβηταρίων της Α’ – Ε’ τάξης, δύο εκδόσεων της Γεωγραφίας της Ελλάδας, καθώς και ενός Βοηθήματος για τις Νηπιαγωγούς. Στο διάστημα αυτό, εκτός από τα βιβλία για τη διδασκαλία της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, η συγγραφέας αναφέρει 29 εκδόσεις αναγνωστικών.

Καλείται και συμμετέχει σε τρία Διεθνή Συνέδρια Ειρήνης ωστόσο, η κυβέρνηση Παπάγου τη δικάζει ερήμην εκδίδοντας ένταλμα σύλληψής της. Επιστρέφοντας το 1962 για να κηδεύσει το προτελευταίο μέλος της οικογένειάς της, συλλαμβάνεται και οδηγείται στο ελληνικό Αουσβιτς, στο κολαστήριο των Γυναικείων Φυλακών Αβέρωφ. Η χούντα, απαγορεύει τα βιβλία της αλλά και να ανεβάσει στο θέατρο το «Μια ημέρα στο γυμνάσιο», που αναφέρεται στη σχολική ζωή των γυμνασίων κατά την περίοδο της δικτατορίας τού Μεταξά (1936 – 1941) και τελικά τη θέτουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 1977 τίθεται πρώτη στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας του ΚΚΕ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop